De Vries wil 1 miljoen van Justitie

Justitie wijst een schadevergoeding van 1 miljoen euro voor de 36-jarige André de Vries af. De Enschedeër, die verdacht werd van betrokkenheid bij de vuurwerkramp, heeft alleen recht op de standaardvergoeding voor elke dag die iemand onterecht vast heeft gezeten. In het geval van De Vries, die bijna 2,5 jaar in hechtenis heeft gezeten, is dit een bedrag van 60.820 euro.

Raadsman A. Moszkowicz betoogde gisteren voor het Arnhemse gerechtshof dat een standaardvergoeding in dit geval niet passend is. ,,Deze zaak is onvergelijkbaar met enige andere strafzaak in Nederland.'' Er is volgens Moszkowicz geen verdachte geweest die ten onrechte in verband is gebracht met de dood van twintig mensen, in de publiciteit veel is besproken en doelwit is geweest van bijzondere opsporingsmethodes als infiltratie en afluistering.

De Vries werd in januari 2001 aangehouden, op verdenking van brandstichting bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. De rechtbank in Almelo veroordeelde hem tot vijftien jaar gevangenisstraf. In hoger beroep sprak het gerechtshof in Arnhem hem in mei 2003 wegens gebrek aan bewijs vrij. Het gerechtshof doet op 3 mei uitspraak over de schadeclaim.