`Brussel vandaag'

Meer dan de helft van de wetgeving komt inmiddels uit Europa. Waarom heeft de bijbehorende machtsverschuiving van Tweede Kamer naar Europees Parlement zich nog niet vertaald in een Brusselse variant van `Den Haag vandaag'?

De complexe politieke verhoudingen en besluitvorming in Brussel vormen voor de media nog steeds een belangrijk struikelblok; men mist de vertrouwde tegenstelling tussen `regering' en `oppositie'. Journalisten beroepen zich bovendien op een gebrek aan belangstelling van burgers voor Europese kwesties. Dit bezwaar heeft echter een hoog kip-ei-gehalte: zolang de burger onvoldoende of eenzijdig geïnformeerd wordt over Europa, zal zijn belangstelling beperkt blijven en liggen apathie en cynisme op de loer.

Het is overigens te makkelijk om alleen naar de boodschapper te wijzen en lage verkiezingsopkomsten en desinteresse bij de burger uitsluitend te wijten aan de media. Zo draagt de landelijke politiek haar steentje bij door Den Haag te blijven voorstellen als hét politieke machtscentrum. Op de partijcongressen waar de afgelopen maanden de Europese lijsten werden gepresenteerd, verdrong de nationale politieke actualiteit vaak de aandacht voor Europa.

De campagne voor de Europese verkiezingen is inmiddels begonnen. De uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten in mei en het Nederlands voorzitterschap van de EU vanaf 1 juli vormen een extra aansporing voor meer aandacht voor Europa en het Europees Parlement. Zonder media-aandacht kan de kandidaat-Europarlementariër campagne voeren wat hij wil, zijn bereik zal zich beperken tot achterafzaaltjes.

    • Drs. Joep Boerboom