Bijbel verklaard via vrolijke dans

Met een kabeldik touw om zijn lichaam gewikkeld staat Jozef er wat sullig bij. Een vlotte marktkoopman met snelle bril op prijst in Haagse tongval zijn levende koopwaar aan: ,,Slaafje te koop!''

De zeven plagen die het bijbelse Egypte teisteren, variëren in de dansvoorstelling Bestseller van last van muggen, blubberbenen, `elektroshock' tot – en dat is het ergste – de kieteldood. Dan liggen de zeven dansers als gekken op de grond te krioelen.

Verhalen uit het Oude Testament vanaf de eerste scheppingsdag tot de tocht door de woestijn naar het beloofde land vormen het thema in Bestseller, dat de bijbel op (eigen)zinnige wijze voor kinderen verklaart. Is dat geestig, flauw, geforceerd of te moeilijk? Dat eerste. Choreograaf Arthur Rosenfeld heeft ruim tien jaar ervaring met het maken van humoristische jeugddans en weet ook van deze niet alledaagse materie een sprankelende voorstelling te maken, voor het eerst in de grote zaal.

Daarin worden op luchtige toon in grote lijnen bekende verhalen uit het boek der boeken ten tonele gevoerd. De personages – met Adam en Eva voorop gevolgd door Kaïn en Abel en de anderen – zijn simpelweg te herkennen aan hun namen op shirts, en aan de handeling. Veel van de humor is slapstickachtig geestig. Noach slaat zich bijvoorbeeld keihard op zijn duim bij het timmeren van zijn schip en God ontpopt zich eventjes als een relaxt grappende Surinamer. De verhalen worden in bondige acts gepresenteerd door dansers die kunnen spelen, acteren, zingen en een instrument bespelen en die zelfs stemkunstenaar zijn.

Een enkele keer is de voorstelling wat kort door de bocht en de epiloog met de al te kritische noot waarom God geen vrouw is, komt na het mooie slot te zeer als mosterd na de maaltijd. Maar vaker zijn de acts ronduit komisch. Vooral de joodse klezmer-muziek, die afwisselend vrolijk, droevig, opzwepend of melancholiek klinkt, geeft de voorstelling vleugels. De fictieve folkloredansen daarop zorgen voor afwisseling en vaart. Sfeervol werken ook de zwarte gospels die de `Lord' bejubelen of juist vol zondebesef zijn.

Tot slot – wanneer Mozes en zijn volk als blindemannen door de woestijn dolen en de dansers zich vertwijfeld op de rug geselen – komt de ernst van deze maker van joods Amerikaanse komaf even om de hoek. Maar erg stichtelijk is de voorstelling gelukkig niet – hoewel ik me kan indenken dat ouders thuis nog eens nalezen hoe het ook weer zat met die aartsvaders.

Bestseller is een must voor ouders en kinderen die samen een vrolijke theatermiddag willen beleven.

Voorstelling: Bestseller door de Meekers. Gezien: 4/4 Schouwburg Rotterdam. Vanaf 8 jaar. Tournee t/m 2/5 en vanaf okt. Inl. (010) 2449893 of www.meekers.nl.