Beurs dobbert op deinende dollar

De Europese effectenbeurzen namen vanmorgen gas terug na de flinke koersstijgingen die de belangrijkste graadmeters sinds begin deze maand hebben laten zien. De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur op 352,71 punten, 0,1 procent hoger dan het slot van gisteren.

Ook de andere beurzen in Europa waren nauwelijks omhoog te trekken. De FTSE-100 in Londen won ook 0,1 procent en in Frankfurt en Parijs overheersten zelfs de dalingen.

De koers van de euro had veel te maken met het tanende enthousiasme. De Europese munt daalde gistermiddag nog onder de 1,20 dollar, het laagste peil tegenover de dollar in vier maanden. Vanmorgen kroop de euro weer omhoog naar 1,21 dollar, en dat is slecht voor de Europese aandelenkoersen.

De afgelopen dagen werden de financiële markten nogal verwend door macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten, die ook de dollar deden aansterken. Vrijdag waren er de meevallende werkgelegenheidscijfers in de VS, en gisteren was er een verrassend sterke uitslag van de ISM-index, die vooruitloopt op de bedrijvigheid.

Vooral de fondsen met grote Amerikaanse belangen profiteerden daarvan, zoals Buhrmann, ING, Aegon, ASML en Philips, maar zij namen ook de andere aandelen op sleeptouw. Dergelijke trekkers ontbraken vanmorgen. Wel behoorde Philips tot de winnaars door een interview van topman Kleisterlee in de Britse zakenkrant Financial Times. Hij was positief over de omzetgroei, die mogelijk dit jaar boven de 10 procent uitkomt. Beleggers beloonden dat met een plusje van 0,2 procent op 25,23 euro. De grootste stijger in de AEX was Koninklijke Olie, dat er zonder noemenswaardige reden 1,1 procent bij kreeg op 40,35 euro. Onderaan stonden Buhrmann en VNU, die ruim een procent daalden.

Op De effectenbeurs van Tokio sloot de Nikkei-index vanmorgen voor het eerst sinds augustus 2001 boven de psychologisch belangrijke grens van 12.000 punten. Het koersgemiddelde steeg met 121,38 punten (1 procent) tot 12.079,70. Daarmee kwam de koerswinst sinds het begin van dit jaar op 13 procent.

In Hongkong steeg de Hang Seng-index met 1,2 procent. De beurs in Zuid-Korea sloot 2,5 procent hoger. De winst in Australië bleef beperkt tot 0,1 procent.