WTO: record voor China in handel met buitenland

China heeft vorig jaar recordcijfers geboekt in de handel met het buitenland. Dat meldt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in een vandaag uitgebracht rapport.

Volgens de WTO is de wereldhandel, ondanks remmende factoren als sars en de oorlog in Irak, vorig jaar in totaliteit gegroeid met 4,5 procent. De expansie deed zich met name voor in de tweede helft van het vorige jaar.

Vooral de in- en uitvoercijfers van China waren vorig jaar opvallend. Volgens de WTO importeerde China in 2003 40 procent meer goederen dan in het voorgaande jaar. Alleen al de Chinese vraag naar olie nam met 11 procent toe. De Chinese uitvoer groeide met 35 procent in vergelijking met 2002; ,,een ongeëvenaarde expansie voor een land met zo'n substantieel handelsvolume'', aldus de WTO.

China staat op de wereldranglijst van grootste exporteurs van goederen met 438 miljard dollar (361 miljard euro) nu op de vierde plaats, achter Japan (471,9 miljard), de Verenigde Staten (724 miljard) en grootste exporteur in dollartermen, Duitsland (748,4 miljard). Bij de importen staat China op de derde plaats met 412,8 miljard dollar, achter Duitsland (602 miljard) en de VS (1.305,6 miljard).

Op de ranglijst van de WTO staat Nederland als zevende exporteur ter wereld. De Nederlandse uitvoer van goederen groeide vorig jaar met 20 procent tot 293,4 miljard dollar, waarmee het Nederlandse aandeel van de mondiale uitvoer 3,9 procent bedraagt.

Nederland importeerde vorig jaar goederen ter waarde van 261,1 miljard dollar en stond daarmee op de achtste plaats met een aandeel van 3,4 procent. Nederland bezet ook de achtste plaats bij de export van dienstverlening (64,1 miljard dollar) en de zevende bij de invoer ervan (66,2 miljard).

Volgens economen van de WTO zal bij de voortgaande groei in met name de Verenigde Staten en Azië de wereldhandel dit jaar verder toenemen, mogelijk met 7,5 procent. Maar de WTO waarschuwt dat onder andere minder dan verwachte Amerikaanse importen en het uitblijven van vraagherstel in West-Europa het uiteindelijke groeicijfer voor dit jaar nog negatief kunnen beïnvloeden.

WTO-directeur-generaal Supachai Panitchpakdi zei in een commentaar op de cijfers dat ,,het groeitempo van de handel ongelijk blijft en er nog veel barrières voor de wereldhandel zijn''. De 147 lidstaten van de WTO zijn verdeeld over de manier waarop die barrières moeten worden opgeruimd.