Weinig spektakel op effectenbeurs

De Europese aandelenbeurzen zijn de week rustig begonnen. De indexen van de beurzen in de grote steden lieten een verdeeld beeld zien met weinig spektakel. Met de paasdagen in aantocht lijken de beurzen enkele kalme dagen tegemoet te gaan.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het eind van de ochtend vrijwel onveranderd op 350,60 punten. Frankfurt was 0,2 procent hoger, Parijs won 0,7 procent en Londen verloor 0,1 procent.

Aan het begin van de dag stonden alle beursbarometers nog in de plus. Ze borduurden voort op het mooie nieuws van afgelopen vrijdag over de economie in de Verenigde Staten, waar het aantal banen vorige maand flink is gestegen.

Dit nieuws zorgde vrijdag al voor stijgende aandelenkoersen en een sterkere dollar. Vandaag was de euro stabiel, al dook de Europese munt heel even onder de grens van 1,21 dollar. Aan het eind van de ochtend noteerde de euro 1,2105 dollar, tegen een slotstand van 1,2135 dollar op vrijdag.

Het nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt brengt de nodige speculaties op gang, vooral over de vraag of de Amerikaanse rente eindelijk weer eens omhoog zal gaan. Beleggers krijgen daarop pas begin volgende maand antwoord, want dan komen de centrale bankiers in de Verenigde Staten weer bijeen.

Los daarvan verwacht analist Danny Markens van effectenbank Stroeve een rustig weekje. Vrijdag gebeurt er helemaal niets, want dan zijn de beurzen in Europa en de VS gesloten in verband met Goede Vrijdag. Toch is er wel wat om naar uit te kijken: morgen komen er uit Duitsland data over de arbeidsmarkt en deze week begint in de VS de gebruikelijke regen van kwartaalcijfers. Morgen komt aluminiumproducent Alcoa als eerste met zijn resultaten over de afgelopen drie maanden.

In Amsterdam hielden de stijgers en de dalers elkaar aardig in evenwicht. Technologiefondsen als ASML en Philips behoorden tot de stijgers. Chipmachinefabrikant ASML stond in de AEX bovenaan met een koersstijging van 0,18 cent (1,2 procent) op 15,86 euro. De Midkap-index van middelgrote fondsen was stabiel op 401,44 punten. Vendex, dat morgen zijn jaarcijfers publiceert, steeg 0,1 procent.

In Londen trok supermarktconcern Sainsbury de aandacht in verband met berichten dat het mogelijk zal worden overgenomen. Het aandeel steeg 2,2 procent in waarde.