Vermeend brein `Madrid'

Anders dan de meesten van zijn handlangers was Sarhane ben Abdelmajid Fakhet, alias `de Tunesiër', niet iemand die anoniem opging in het westerse leven van alledag in Madrid. In de lokale discotheken kon men hem niet aantreffen met een biertje in zijn hand. Dat was bijvoorbeeld wel het geval bij Jamal Zougam, de uitbater van het telefoonwinkeltje in de volkswijk Lavapies, die nu vastzit voor zijn bijdrage aan de aanslagen van 11 maart.

Kennissen schetsen in de Spaanse kranten van Sarhane het beeld van een religieuze fanatiekeling, die zich de laatste jaren steeds rigoureuzer op de islam stortte. Drank en tabak had hij al geruime tijd afgezworen. En met zijn constante gefoeter op christenen in het algemeen en de `ongelovige' Spanjaarden in het bijzonder had hij zijn omgeving van zich vervreemd. Zeker toen ook meer gematigde moslims onder zijn vrienden het moesten ontgelden met waarschuwingen voor hel en verdoemenis als zij niet het rechte pad bewandelden.

Acht jaar woonde de uit Tunesië afkomstige Sarhane (36 jaar) reeds in Spanje. Een studie economie aan de Autonome Universiteit in Madrid mislukte, waarna hij ging werken in een makelaarskantoor. Vier jaar gelden begon hij de islam te bestuderen in lessen die 's zaterdags werden gegeven in de grote moskee van Madrid langs de ringweg M30. Maar de gematigde boodschap die daar werd verspreid beviel hem volgens zijn moskeegenoten niet. Daardoor zou hij al gauw zijn uitgeweken naar een van de vele kleinere gebedshuizen die de Spaanse hoofdstad rijk is.

Steeds radicaler wordend zou Sarhane zich via de Arabische zenders die hij per schotelantenne ontving de boodschappen van Al-Qaeda en Bin Laden nauwgezet hebben gevolgd. Volgens de politie maakte hij al eind vorig jaar het voornemen kenbaar om aanslagen in Madrid te organiseren. Over zijn banden met Al-Qaeda en andere islamitische terreurcellen is nog niets bekend. Wel zou de broer van zijn 16-jarige vrouw in Marokko vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Casablanca van vorig jaar mei. Ze werkt in de grote moskee van Madrid, waar zij altijd geheel in het zwart pleegt te verschijnen.