Vermeend brein achter `Madrid' blaast zich op

Het vermeende brein achter de aanslagen op vier treinen op 11 maart in Madrid, Serhane Ben Abdelmajid, is zaterdagavond bij een zelfmoordactie om het leven gekomen.

Ben Abdelmajid, alias `de Tunesiër', blies zichzelf samen met vijf handlangers op, toen de politie een belegerde etage binnendrong in een voorstad van Madrid. De politie vermoedt dat ook de vermeende nummer twee achter de aanslagen in Madrid, Jamal Ahmidan, bij de explosie is omgekomen.

Dit weekeinde kwam bij het Spaanse dagblad ABC een brief binnen waarvan Al-Qaeda de afzender zou zijn. In de brief wordt gedreigd met meer aanslagen tenzij Spanje zijn troepen terugtrekt uit Irak en Afghanistan. Onder de brief staat de naam van Abu Dujana al Afgani, dezelfde die eerder op een videoband namens Al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Madrid opeiste.

De politieactie zaterdagavond had plaats midden in een nieuwbouwwijk van Leganes, een voorstad van de Spaanse hoofdstad. Een grote politiemacht nam de straten in rond het woonblok waar de verdachten sinds twee weken een etage hadden gehuurd. Volgens de politie werd de plek gebruikt in de voorbereiding van de mislukte bomaanslag op de hogesnelheidstrein tussen Madrid en Sevilla afgelopen vrijdag en stond nog een aantal bompakketten klaar voor gebruik.

Bij de omsingeling kwam het tot een twee uur durend vuurgevecht met de groep, die zich verschanste op de etage. Onderwijl werden de omwonenden geëvacueerd. Nadat de politie een ultimatum had gesteld, werd de etage even na negenen binnengevallen. Op dat moment brachten de verdachten hun explosieven tot ontploffing.

Het materiaal, hetzelfde dat eerder werd gebruikt bij de treinaanslagen, veroorzaakte een zeer zware explosie waarbij vijf verdachten en een politieagent van de speciale veiligheidsdienst om het leven kwamen. Twaalf andere agenten raakten gewond, van wie drie ernstig. Drie verdachten zijn geïdentificeerd, onder wie de vermoedelijke leider.

Volgens minister Ángel Acebes is na de zelfmoordactie en met de 24 verrichte arrestaties de harde kern van de groep die de aanslagen in Madrid pleegde, uitgeschakeld.

ACHTERGROND: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7