Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met de Zuid-Afrikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Pik Botha. Hij was achttien jaar minister voor het blanke apartheidsregime en trok de wereld over om het apartheidsbeleid uit te leggen. De vraag of Botha zich schuldig voelt over zijn aandeel in het regime staat centraal. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Onder meer een reportage over tewerkstelling van illegalen via uitzendbureaus en een studiogesprek daarover met staatssecretaris voor Werkgelegenheid Mark Rutte. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Kaap. Over de 20-jarige asielzoeker José Manuel uit Angola die het land uit moet, maar eerst probeert zijn mbo-studie sociaal-pedagogisch werk af te maken. Ned.3, 20.03-20.32u.

Terug op de werkvloer. Slot van een serie portretteert directrice Ank de Vries (werkte bij modemerk Mexx) van de sekswinkelketen Christine le Duc, die aan de lopende band van vleeskleurige kunstpenissen gaat werken. Ned.3, 20.32-21.02u.

Dokwerk: Joseph Rock. Portret van de ontdekkingsreiziger en botanist Joseph Rock (1886-1965), die vanaf 1922 onderzoek deed naar cultuur, planten en taal in China. We zien het verhaal van Rock in China aan de hand van zijn eigen films over de expedities die hij maakte. Ned.3, 21.01-22.00u.

Dokument: Kind op bestelling. Over de 36-jarige Engelse Carole Harloch die al zeven keer een kind gebaard heeft voor een ander. Wat brengt een vrouw ertoe om draagmoeder te worden? Ned.1, 23.05-23.50u.

Bloed, het rode goud. Tweede deel van een drieluik over bloed. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.50-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is de Vlaamse minister van Economische Zaken Patricia Ceysens die een boek schreef over gezin en carrière getiteld E-Mama. Bandoneon-speler Gustavo Toker treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK

Kurt Cobain day. Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat Kurt Cobain (1967-1994), voorman van Nirvana, een einde maakte aan zijn leven. Vandaar specials, reportages en interviews met muzikanten en zijn echtgenote Courtney Love. MTV, 18.00-1.00u.

CONSUMENT

Radar. Onder meer over het leasen van tuinen en keukens. Verder aandacht voor gedupeerde klanten van de meerwaarde-hypotheek van de Postbank. Ned.2, 20.25-21.00u.

FILM

Pearl Harbor (Michael Bay, 2001, VS). Poging om, volgens het stramien van Titanic, een beroemde episode uit de geschiedenis van de 20ste eeuw met grootscheepse middelen tot leven te brengen. De grootste Amerikaanse nederlaag vóór Vietnam wordt gereconstrueerd door de ogen van twee bevriende Amerikaanse piloten (Ben Affleck en Josh Hartnett) en de verpleegster (Kate Beckinsale) op wie beiden verliefd zijn. De eer wordt gered door een finale die geheel gewijd is aan de historische Doolittle-aanval, een vergeldingsbombardement van zestien Amerikaanse vliegtuigen op Japanse doelen in april 1942. SBS6, 20.30-0.20u., met reclame en Hart van Nederland.

.Jules et Jim (François Truffaut, 1961, Frankrijk). Nostalgisch ironische klassieker over vriendschap en liefde, aan de hand van een ménage à trois voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Met Jeanne Moreau, Oskar Werner en Henri Serre. TV5, 22.25-0.10u.

The Curve (Dan Rosen, 1998, VS). Bizarre thriller met zwartkomische randjes moet het vooral van de plotwendingen hebben. Om verzachtende omstandigheden voor hun slechte rapportcijfers te creëren, proberen twee studenten een kamergenoot zelfmoord te laten plegen. BBC1, 0.35-2.05u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van acteur Bert Luppes en een verhaal van dichteres Anneke Brassinga, een gesprek met Inez Hollander over haar boek Ontwaken uit de Amerikaanse droom. Daarin vertelt zij hoe de Amerikaanse droom voor haar een nachtmerrie werd toen de dot.com-bom in Californië ontplofte en haar man opeens zonder werk zat zoals zovelen. Voorts vertelt kunstenares Marijke van Warmerdam over haar werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.

Het bureau. Herhaling van de eerste aflevering van de vanmiddag uitgezonden hoorspelserie naar het gelijknamige boek van J.J. Voskuil. Er zullen circa 360 afleveringen van de romancyclus worden gemaakt. Radio 1, 0.45-1.00u.