Surseance voor winkels van Megapool

Elektronicaketen Megapool (125 winkels) dreigt failliet te gaan. De moederorganisatie heeft vanochtend uitstel van betaling moeten aanvragen. Alleen de 47 franchisevestigingen openden vandaag hun deuren.

Personeelsleden van Megapool hadden gisteren te horen gekregen dat zij vandaag niet op hun werk hoefden te komen. De noodlijdende keten is al langer in gesprek met andere spelers in de detailhandel voor een doorstart. ,,Maar de kans op een koude sanering lijkt me eerlijk gezegd groter'', zegt R. Philippo van FNV Bondgenoten. Hij was al enige tijd met Megapool in gesprek over een ,,forse'' reductie van de in totaal 1.100 medewerkers. ,,Maar er was geen geld meer. En ook een reorganisatie kost geld.'' Ruim 700 medewerkers zijn bij Megapool in dienst, de rest bij de franchisenemers.

De problemen bij Megapool, waar vanochtend niemand bereikbaar was voor een toelichting, komen niet als een verrassing. Vorige maand werd al duidelijk dat een aantal winkels gesloten zou moeten worden. Directeur E. Turksma van Megapool verklaarde toen dat de elektronicaketen leed onder acties van supermarkten en drogisterijketens die ook televisies of pc's in de aanbieding hebben. Naast die acties zorgen ook concurrenten als Media Markt en BCC voor prijsdruk.

,,Die branchevervaging is nu eenmaal een feit'', zegt P. Haas, directielid van concurrent Media Markt. ,,Het gaat er volgens mij om dat je bedrijf een duidelijk concept heeft. Dat kan ook de kleine detaillist zijn die de boxen keurig bij je thuisbrengt. De klanten zien dat concept bij Megapool blijkbaar niet. We hebben als branche jaren groei gekend van 8 tot 10 procent en dan worden de problemen gemaskeerd.''

Volgens Philippo van FNV Bondgenoten is er bij Megapool al jaren mismanagement. ,,Er is nooit geld gestoken in de winkels, nooit geïnvesteerd in een concept. En dan is het flauw om met een excuus als branchevervaging te komen. Overigens valt de huidige directeur Turksma niet te verwijten, want die zit er nog maar vier maanden.''

Voor klanten van Megapool lijkt een eventueel faillissement geen gevolgen te hebben, want elektronicaproducenten kennen in de meeste gevallen een eigen (soms wereldwijde) garantieregeling.

Behalve met concurrenten heeft Megapool volgens ingewijden ook met de eigen aandeelhouders over een doorstart gesproken. De keten kent drie eigenaars (ABN Amro Private Equity, Breed Investment en MW Investment) die bij een eventuele doorstart voor een financiële injectie moeten zorgen. MW is van de Brabantse industrieel Wim van der Leegte. Ondernemer Jaap Blokker is commissaris bij Megapool.