Sanctie tegen partij Karadzic

Bosnië-bestuurder Paddy Ashdown heeft strafmaatregelen genomen tegen de Servische Democratische Partij (SDS), de grootste politieke partij van de Servische Republiek in Bosnië. Volgens Ashdown helpt de SDS haar oprichter, Radovan Karadzic, de wegens oorlogsmisdaden gezochte oud-leider van de Bosnische Serviërs.

Ashdown bevroor alle openbare betalingen aan de SDS, omdat er ,,goede redenen'' zijn om aan te nemen dat de SDS het geld doorstuurt naar Karadzic. De SDS laat ,,op duidelijke en flagrante wijze'' na samen te werken met het Joegoslavië-tribunaal, aldus Ashdown in een verklaring op zaterdag. Het is nog nooit voorgekomen dat de politie van de Servische Republiek in Bosnië een door het Joegoslavië-tribunaal gezochte oorlogsmisdadiger heeft opgepakt. Volgens Ashdown bewijst de SDS slechts lippendienst aan haar verplichtingen.

De maatregel kwam twee dagen na een nieuwe, alweer vergeefse poging van de vredesmacht SFOR om Karadzic op te pakken. Bij een razzia in Pale, vroeger de hoofdstad van de Servische Republiek in Bosnië, werd Karadzic niet gevonden maar verwondden de SFOR-soldaten wel een priester en diens zoon. Beiden liggen nog steeds in coma.

De Serviërs zijn woedend over de actie van de vredesmacht, vooral wegens de gewonde pope. In Pale is gedemonstreerd, de regering van de Servische Repoubliek heeft geprotesteerd en ook de Servische regering is boos over het optreden van SFOR.

De orthodoxe kerk heeft onder de Serviërs een grote reputatie; in Servië is de kerk volgens peilingen steevast de instantie die het meest wordt vertrouwd.

Ashdown van zijn kant was woedend op de Serviërs die Karadzic beschermen. Hij hekelde zaterdag ook de Servische orthodoxe kerk. ,,Radovan Karadzic is beschuldigd van oorlogsmisdaden en wordt beschermd door mensen die zeggen dat ze bereid zijn te doden om hem te beschermen. Tot mijn grote spijt heeft ook de Servisch orthodoxe kerk gezegd dat hij beschermd moet worden'', aldus Ashdown.

Hij verdedigde SFOR: ,,Als de NAVO geloofwaardige informatie heeft dat een bepaalde oorlogsmisdadiger zich op een bepaalde plek bevindt en omringd is door mensen die bereid zijn hem te beschermen, moet de NAVO wel onderzoek doen, een actieplan voorbereiden en een zekere mate van geweld gebruiken.'' De pope en zijn zoon werden vorige week gewond toen SFOR-soldaten een deur van hun woning opbliezen. Volgens de vrouw van de pope hadden ze ook kunnen aanbellen, maar hebben ze dat niet gedaan.

De strafmaatregel heeft de SDS ,,verbijsterd en teleurgesteld'', zo liet een bestuurslid van de partij weten.