Rachmaninov

Het koor van King's College uit Cambridge is geliefd om zijn zuivere, heldere en gedisciplineerde uitvoeringen van Engels repertoire, maar beperkt zich niet tot muziek van eigen bodem. Zo zet het koor onder leiding van vaste dirigent Stephen Cleobury zijn kwaliteiten nu ook in voor een opname van Rachmaninovs duistere, in lage, donkere ligging gecomponeerde zetting van de Liturgie van St. Johannes Chrysostomus. Deze bisschop en kerkleraar uit de vierde eeuw greep stevig in op de liturgie van de Oosterse Kerk, waarna de viering van de mis volgens de orthodoxe ritus naar hem werd vernoemd.

In Rachmaninovs homofone zetting van die tekst staat, conform kerkelijk gebruik, verstaanbaarheid op de eerste plaats. Des te opmerkelijker is het dat een koor zo op en top Brits als dat van King's College er in dit werk toch in slaagt een authentiek slavische, gonzende klank te realiseren. Zelfs de Russische uitspraak klinkt in het lekenoor authentiek – dikke labialen incluis.

Wie niettemin hecht aan een uitvoering door een Russisch koor, zal hier vermoedelijk vooral de Russische bassen missen. Hun Engelse stemgenoten kunnen de extreme laagte makkelijk aan, maar missen die typisch Russische, aards-omfloerste gloed. Aan de bovenkant van de fraaie ensembleklank voegt de uitstekende groep Engelse jongenssopranen juist weer een dimensie toe.

Rachmaninov - Liturgie van St. Johannes Chrysostomus (EMI 7243 5 57677 2