Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Publicatie oudste proza van Lucebert

Uitgeverij de Prom in Amsterdam publiceert volgende maand voor het eerst de oudste bekende prozatekst van de dichter Lucebert (pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk), die leefde van 1924 tot 1994. Het gaat om een reactie die Lucebert in 1948 schreef op vragen die waren gesteld tijdens een discussie over moderne kunst.

De reactie wordt opgenomen in Kalm aan kinderen, er komt nog wat bij; bekend en onbekend proza, samengesteld door Lucebert-kenner Jan Oegema. Nog twee andere nooit gepubliceerde teksten van Lucebert worden in het boekje afgedrukt. Het gaat om een fragment van een voordracht die Lucebert in 1948 of 1949 hield, en om het volledige concept dat hij begin jaren tachtig schreef voor zes wandschilderingen die hij in het Letterkundig Museum in Den Haag zou aanbrengen.

Het boek bestaat in totaal uit 36 stukken, waarvan er vijftien volgens Oegema een zeer onbekend bestaan hebben geleid. ,,Doordat niemand ze ooit aanhaalde, werden ze ook nooit door iemand geraadpleegd'', aldus Oegema.

Zo is er de 'Libellecoctail' bij, belooft de Prom: ,,Een vilein portret van het gezin Aafjes, uitgelokt door een kneuterige reportage in Libelle.''

Het boek verschijnt op 10 mei, op de dag dat als de 'Keizer van de Vijftigers' tien jaar geleden overleed.