Protest tegen afbraak van verzorgingsstaat

Honderdduizenden hebben dit weekeinde in verschillende steden in Europa gedemonstreerd tegen het economische beleid van hun regeringen en de vermeende ,,afbraak van de verzorgingsstaat''. In onder meer Berlijn, Parijs en Rome gaven mensen gehoor aan de oproep van vakbonden en de antiglobaliseringbeweging om hun onvrede te uiten over de versobering van sociale voorzieningen.

In Berlijn gingen 250.000 demonstranten de straat op. Michael Sommer, voorzitter van overkoepelend vakverbond DGB, noemden de acties een ,,signaal aan de heersende klasse''. ,,Als dit asociale beleid niet stopt dan komen we terug!'' De vakbondsbestuurder uitte felle kritiek op de verlaging van de werkloosheidsuitkeringen in Duitsland en de verruiming van het begrip ,,passende arbeid'', twee belangrijke onderdelen van Schröders hervormingsprogramma `Agenda 2010'. Op basis van die Agenda zullen de vakbonden en regering, aldus Sommer, elkaar nooit vinden. In Stuttgart en Keulen gingen zaterdag 100.000 mensen de straat op.

Politici van de progressieve coalitie in Berlijn wezen de eisen van bonden en demonstranten resoluut van de hand. De nieuwe voorzitter van de SPD, Franz Müntefering, zei dat het erg behulpzaam was om mensen met populistische slogans naar de mond te praten. ,,We kunnen alleen maar het geld verdelen dat we hebben.''