Premier van vrede verliest in Sri Lanka

De Sri-Lankese president Chandrika Kumaratunga is de winnares geworden van de parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag. Maar haar politieke alliantie, de UPFA, komt in het 225 zetels tellende parlement acht zetels tekort voor de absolute meerderheid.

De uitslag belooft weinig goeds voor de vredesonderhandelingen met de Tamil Tijgers. De partij van premier Ranil Wickremesinghe, onder wiens verantwoordelijkheid de gesprekken met de rebellen over autonomie in het noorden en oosten van het land werden gevoerd, viel terug van 114 naar 82 zetels. De terugtredende Wickremesinghe zei vanochtend te vrezen dat de onderhandelingen met de Tamil Tijgers nu terug bij af zijn.

De (vervroegde) parlementsverkiezingen werden afgedwongen door president Kumaratunga (58) omdat zij af wilde van de parlementaire `samenwoning' met haar politieke aartsrivaal Wickremesinghe. Kumaratunga werd in december 1999 herkozen als president, terwijl Wickremesinghe twee jaar later met overtuiging de parlementsverkiezingen won.

Onder Noorse bemiddeling zijn grote vorderingen gemaakt in de vredesgesprekken met de Tamil Tijgers. Maar president Kumaratunga was ontevreden omdat haar partij buiten de onderhandelingen werd gehouden en premier Wickremesinghe in haar ogen te veel concessies deed. Volgens haar kwam de territoriale integriteit van Sri Lanka in gevaar. Daarom greep ze afgelopen november in door drie bij de onderhandelingen betrokken ministers hun portefeuille af te pakken en het parlement tijdelijk buitenspel te zetten.

De internationale gemeenschap heeft Sri Lanka voor miljarden dollars aan hulp voor wederopbouw toegezegd na een vredesakkoord. De vraag is nu of dat geld nog wel beschikbaar komt. Wickremesinghe had gehoopt op electorale beloning voor zijn vredesonderhandelingen, maar werd afgestraft. In die zin heeft president Kumaratunga haar gelijk gekregen, maar onvoldoende om haar alliantie op eigen houtje de regering te laten vormen.

De politieke instabiliteit in Colombo wordt aan de zijde van de Tamil Tijgers weerspiegeld door een scheuring tussen een noordelijke en een oostelijke factie. Die interne strijd maakt het er niet eenvoudiger op het opgeschorte vredesproces weer vlot te trekken.