Powell: mijn bewijs was niet solide

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft toegegeven dat de bewijzen die hij vorig jaar februari in de Verenigde Naties presenteerde om de komende oorlog tegen Irak te rechtvaardigen, ondeugdelijk waren.

De beschuldiging dat Irak beschikte over mobiele laboratoria voor chemische wapens, een van de ,,meest dramatische'' onderdelen van Powells presentatie destijds, was gebaseerd op gebrekkige en foute inlichtingen, zei de minister afgelopen vrijdag tegen journalisten in het vliegtuig dat hem van een bezoek aan Europa terugbracht naar de Verenigde Staten.

De uitspraak van Powell komt op een moment dat de Amerikaanse regering onder vuur ligt door de beschuldiging dat president Bush zozeer was gefixeerd op een oorlog tegen Irak dat mogelijke bedreigingen van het terreurnetwerk van Al-Qaeda uit het oog werden verloren. Ook wordt onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre en waarom inlichtingendiensten hebben gefaald bij het rapporteren over de situatie in Irak. Er werd gewaarschuwd voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens, maar die zijn niet aangetroffen.

In zijn tachtig minuten durende toespraak tot de VN-veiligheidsraad in New York, in februari van het vorige jaar, legde Powell de belangrijkste Amerikaanse bewijzen en aanwijzingen op tafel die volgens de VS een oorlog tegen Irak onontkoombaar maakten. Hij liet daarbij satellietfoto's zien,n draaide opnames af van onderschepte gesprekken en las ooggetuigenverklaringen voor.

,,Toen ik die voordracht (in de Veiligheidsraad) aan het voorbereiden was, werden de inlichtingen (zoals over de aanwezigheid van mobiele laboratoria) mij als solide overhandigd'', aldus Powell. ,,Nu lijkt het erop dat ze niet solide waren.''

Twee maanden geleden al zei minister Powell in The Washington Post dat hij mogelijk tegen de inval in Irak zou zijn geweest wanneer hij had geweten dat het land niet over massavernietigingswapens beschikte.