Petrovic ergert zich aan gemakzucht medespelers

Zeljko Petrovic had zijn toekomstige werkgever Feyenoord zaterdagavond een goede dienst kunnen bewijzen door met RKC van PSV te winnen. Dan was de Rotterdamse ploeg, waar hij volgend seizoen assistent-trainer wordt, op de tweede plaats beland, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League. Het liep anders. PSV maakte een eind aan een reeks slechte wedstrijden, kwam vroeg op voorsprong en won overtuigend met 4-0, mede dankzij twee treffers van Mateja Kezman. Tot leedwezen van Petrovic. Nog niet eens zozeer wegens zijn toekomstige belangen ,,want je moet altijd willen winnen''.

Aan de 38-jarige Serviër heeft het niet gelegen. Als controleur op het middenveld, was de veteraan een van de betere spelers van RKC. Hij verdeelde het spel goed en met zijn schoten uit de tweede lijn stichtte hij tenminste nog een beetje gevaar voor het doel van PSV-doelman Ronald Waterreus. Dat zijn medespelers soms ongeïnspireerd over de grasmat wandelden kon hij moeilijk verkroppen. Op de training had hij vorige week een kuitspier verrekt en hij moest pijnstillers slikken om te kunnen spelen.

Het was ongetwijfeld een stevig middel, want de aanvoerder van RKC hield het vol tot in de slotfase van de wedstrijd. ,,Maar het kan wel zijn dat ik nu zes, zeven weken niet meer kan voetballen'', vreesde Petrovic na afloop het ergste. ,,Ik ben bereid zo'n risico te nemen. Dan kan ik me storen aan ploeggenoten die zonder inzet spelen. Er waren RKC-spelers die als een vrouw een duel ingingen en niet als man. Al staat er voor ons niets zoveel meer op het spel, je moet alles willen geven in zo'n wedstrijd. PSV heeft hier de laatste vijf, zes jaar niet zo makkelijk gewonnen.''

Petrovic vindt dat zijn medespelers dat alleen al verplicht zijn aan trainer Martin Jol, die RKC ook aan het einde van het seizoen zal verlaten. Voorlopig met onbekende bestemming, want er heeft zich nog geen club voor de Scheveninger gemeld. ,,Jol heeft hier zes jaar uitstekend gepresteerd'', memoreert Petrovic. ,,Hij verdient een grote club maar ook een waardig afscheid bij RKC. Jol is een echt voetbaldier, kan 24 uur per dag met deze sport bezig zijn. Na de wedstrijd zitten we soms nog twee uur over allerlei tactische varianten te discussiëren. Het is jammer dat het dit jaar wat minder gaat. Dat heeft met de wankele financiële situatie van de club te maken waardoor er veel goede voetballers zijn vertrokken. We speelden vanavond nog met vier, vijf spelers van vorig seizoen.''

Terwijl allerlei PSV'ers, die hem nog kennen uit zijn Eindhovense periode, Petrovic hartelijk begroeten, steekt hij een sigaretje op. Daarbij opgeteld zijn respectabele leeftijd, het schijnt allemaal te kunnen in de eredivisie. ,,Als je maar Marlboro light rookt'', lacht hij. ,,In de extra tijd krijg ik nog wel eens kramp. Maar verder is er niets aan de hand, kan ik het conditioneel nog goed bijbenen.''

Desondanks zet Petrovic een punt achter zijn actieve loopbaan, die de ex-international via Dinamo Zagreb, Sevilla, FC Den Bosch, PSV, Urawa Red Diamonds twee keer naar RKC voerde. In mei kunnen spandoeken met teksten als all you need is Zeljko Petrovic voor altijd worden opgerold.

De in Niksic als Joegoslaaf geboren voetballer houdt van Nederland; hij zal hier niet zo gauw meer weggaan. Een inburgeringscursus heeft hij nooit nodig gehad. Petrovic zorgde zelf wel dat hij zich aanpaste. ,,Wat buitenlanders binnen de muren van hun huis doen moeten ze zelf weten. Daar buiten vind ik dat ze zich dienen aan te passen aan de leefgewoonten van dit land'', aldus Petrovic. Hij volgde de afgelopen drie jaar op woensdag een trainerscursus in Zeist. Petrovic mist nu alleen nog het hoogste diploma coach betaald voetbal. Voor die opleiding moet hij eerst twee jaar praktijkervaring op zijn conduite staat hebben.

Tot zijn grote vreugde mag hij dat in De Kuip bij Feyenoord opdoen. Ruud Gullit belde hem immers onlangs met het verzoek om zijn assistent te worden. Petrovic ontkent dat zaakwaarnemer Rodger Linse, die voor Feyenoord ook veel werkzaamheden verricht, hier achter zit. ,,Gullit is afgegaan op mijn charisma, positivisme en loyaliteit. Ik vind het dapper dat hij het met mij wil proberen. Ik ben bereid hem 25 uur per dag bij te staan. De naam van Gullit zit al een groot deel van mijn leven in m'n hoofd. Hij heeft als actieve voetballer natuurlijk enorm veel bereikt. Er zijn op mijn benoeming veel positieve reacties gekomen. Trainers als Advocaat en Van Gaal hebben gezegd: `Een betere assistent kun je niet krijgen.'''

RKC Waalwijk

0

PSV

4

Ruststand 0-1. 9. Vennegoor of Hesselink 0-1, 53. Kezman 0-2, 59. Park 0-3, 83. Kezman 0-4. Schds: Wegereef. Tsch: 7.200.