Lars Horntveth

In de film Harvey uit 1950 houdt alcoholist James Stewart warrige gesprekken met een `pooka', een half mythologisch wezen dat nog het meeste lijkt op een twee meter groot konijn. Dat Lars Horntveth zijn debuutalbum vernoemde naar een delerium tremens-fantasie uit een halve eeuw oude speelfilm, is tekenend. De cd is een in klank gevatte wolk van dromerigheid en nostalgie. Horntveth, die bij North Sea Jazz-gangers bekendheid geniet als voorganger van het Noorse Jaga Jazzist, levert hiermee een soundtrack-voor-gesloten-ogen. Een groot deel van de sfeer is terug te voeren op de zes strijkers, die in Arvo Pärt-achtige arrangementen iedere keer net niet de valkuil van zoetigheid inglijden.

De subversieve electronica van Jørgen Traeen zweept op gezette tijden het ritme op. En autodidact Horntveth neemt zelf niet minder dan tien instrumenten voor zijn rekening waaronder viool en basklarinet. Maar hij weet zich prima te beperken tot een sliertje melodie hier en een accentje daar zodat het geluidsbeeld nooit volloopt. Als je bedenkt dat de frontman pas 23 jaar is en nu al zo'n uitgebalanceerde plaat weet te maken, dan is duidelijk dat we hier te maken hebben met een zeer grote belofte.

Lars Horntveth speelt op 16 april tijdens het Motel Mozaïque-festival in Rotterdam (www.motelmozaïque.nl).

Lars Horntveth: Pooka (Small Town Super Sound, STS079CD) Distr Lowlands.

    • Edo Dijksterhuis