Kabel-tv mag niet duurder

Kabelbedrijf Casema mag de eerder geplande prijsverhoging in de gemeente Alphen aan den Rijn niet doorvoeren. Dit heeft de rechter in kort geding vanochtend bepaald. Het kabelbedrijf stelt in een reactie ,,teleurgesteld'' te zijn, ,,zeker omdat wij goede argumenten hebben om de prijsverhoging door te voeren''.

Het kort geding was vorige maand door de gemeente Alphen aan den Rijn aangespannen. Casema heeft in 2000 het kabelnet van deze gemeente overgenomen. In het contract was onder meer bepaald dat het kabelbedrijf de tarieven alleen met een inflatiecorrectie mocht verhogen. Per 1 april heeft Casema de tarieven voor de Alphenaren echter met bijna 20 procent verhoogd. Op straffe van een dwangsom van 1,5 miljoen euro moet het bedrijf de reeds geïncasseerde verhoging terugstorten.

Volgens Casema kent de kabeltelevisie nu al zoveel concurrentie (satellietschotel, Digitenne) dat het contract van 2000 niet meer geldt. Daar komt nog bij dat het verplichte lage tarief volgens het kabelbedrijf tot een schraal aanbod leidt, en dat overheden het recht niet hebben om op deze manier het programma-aanbod te beperken. Dat zou zelfs tegen de Grondwet indruisen, zo werd vorige maand betoogd. Eerder had kabelbedrijf UPC dit argument bij de Amsterdamse rechtbank met succes tegen de gemeente Wageningen ingebracht. De Haagse rechter stelt echter dat het juist de taak van de overheid is om de kabel betaalbaar te houden. Ook het argument dat er inmiddels voldoende concurrentie is wordt door de rechter verworpen.

Volgens advocaat J.F.A. Doeleman, die namens de gemeente optreedt, is deze redenering door de rechter ,,duidelijk afgewezen''. Alphen heeft altijd betoogd dat de mislukte investeringen van Casema in nieuwe diensten worden afgewenteld op de kabelabonnees. ,,Voor gemeenten die hun contractuele rechten al hebben opgegeven, afgaande op het `Wageningse' vonnis, geeft deze uitspraak mogelijk aanleiding tot bezinning'', aldus Doeleman. In meerdere gemeentes vinden nog besprekingen plaats over hogere tarieven van kabelbedrijven.

Inmiddels loopt een bodemprocedure over de Alphense zaak en een eerste, voorlopige uitspraak valt over ongeveer een half jaar te verwachten.