Jeroen Pek

Hij werd geboren in 1960, studeerde af in '92 en maakte sindien twee cd's. Fluitist Jeroen Pek is schijnbaar geen haastig mens. Zijn nieuwe Uplands versterkt dat vermoeden want deze cd heeft de maximale lengte; vier stukken duren langer dan acht minuten.

Dat is veel gezien de bezetting: solist plus pianotrio. Want er heerst hier een duidelijke hiërarchie, de begeleiders doen geen pogingen om de show te stelen, zelfs niet als ze de ruimte krijgen. In de klassieke muziek is zo'n rolverdeling heel gewoon. Maar in de jazz reken je, ondanks de academisering van dat genre, toch nog altijd op meer bloed, zweet en tranen.

Het fluitspel van Pek bevat een aantal bijzondere en spannende momenten, maar je moet Uplands wel heel luid draaien om er van uit je bol te gaan.

De één zal daarbij vallen voor de bezonken titelsong, de ander voor John Coltrane's Naima, het enige stuk dat niet door Pek zelf werd geschreven.

Jeroen Pek Quartet: Uplands (Munich BMCD 346)

    • Frans van Leeuwen