Jan Wolkers schrijft Boekenweekgeschenk

Jan Wolkers (78) schrijft het volgende boekenweekgeschenk. Dit heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek vanmorgen bekendgemaakt. Het motto van de 70ste Boekenweek, die van 9 tot en met 19 maart 2005 wordt gehouden, is `Spiegel van de Lage Landen – Boeken over onze geschiedenis'.

Het boekenweekgeschenk, met een maximale dikte van 92 pagina's, wordt Wolkers' eerste roman sinds De onverbiddelijke tijd uit 1984. Sindsdien heeft de op Texel woonachtige auteur zich toegelegd op poëzie en essays. Eind 2003 verscheen van hem de gedichtenbundel Wintervitrines.

Ondanks zijn grote staat van dienst – Wolkers schreef vier verhalenbundels en dertien romans, waaronder bestsellers als Kort Amerikaans (1962), Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969) – heeft hij nooit eerder het boekenweekgeschenk geschreven. In 1995, toen de Tweede Wereldoorlog het thema was, was hij wel de auteur van het traditionele boekenweekessay, Zwarte bevrijding. Wie het essay voor de 70ste Boekenweek zal schrijven, is nog niet bekend.

Tijdens de CPNB-twaalfdaagse staan de boeken centraal waarin de geschiedenis van Nederland wordt beschreven – van biografieën en dagboeken tot historische romans en monografieën. Volgens het CPNB kan daarbij gedacht worden aan de biografie Wilhelmina van Cees Fasseur, de historische romans De roos van Dekama van Jacob van Lennep en de Bentinck-trilogie van Hella S. Haasse; de monografieën Herfsttij der middeleeuwen van J. Huizinga en Overvloed en onbehagen van Simon Schama.