Groeibriljant Ghaly op dreef bij Feyenoord

Hossam Ghaly praat na afloop van het duel tegen NAC bijna onophoudelijk in zijn mobieltje. In het Arabisch. De vraag of de 22-jarige Egyptenaar iets wil zeggen over de imponerende wijze waarop hij de laatste weken een basisplaats bij Feyenoord veroverde, wimpelt hij met een glimlach af. ,,Sorry, maar ik kan nog niet veel zeggen'', zegt de voetballer met zijn telefoon in de hand, voordat hij met zijn ploeggenoten naar Rotterdam vertrekt. Binnen de selectie van Feyenoord heeft Ghaly inmiddels met zijn voeten zijn plek opgeëist. De international is in nog geen maand tijd veranderd van een onbekende aankoop tot een gewaardeerde basiskracht in het elftal van Bert van Marwijk. Ook tegen NAC verkoos de coach de Afrikaan wederom boven Alfred Schreuder, die vanaf de bank toezag hoe Feyenoord zijn oude ploeg met 3-0 versloeg.

Samen met de Japanner Shinji Ono vormde Ghaly op het middenveld het hart van het nieuwe Feyenoord. Met de inbreng van de Aziaat en de Afrikaan heeft de Rotterdamse volksclub de laatste weken onverwacht de jacht op de tweede plaats geopend. Naaste concurrent PSV was weken achtereen de weg kwijt, terwijl Feyenoord steeds beter ging spelen. Het verschil tussen de nummer twee en de nummer drie is met nog zes wedstrijden te gaan slechts één punt. Ghaly droomt stiekem al van een optreden in de voorronde van de Champions League volgend seizoen.

Het kan snel verkeren. Een maand geleden was Ghaly zelfs voor het legioen een volslagen onbekende speler die in De Kuip alleen in de thuiswedstrijd tegen PSV zijn opwachting had gemaakt. De grote en sterke voetballer kampte na zijn komst naar Nederland met aanpassingsproblemen. In eigen land werd de frivole ster van Al Ahly op handen gedragen, maar Van Marwijk verkiest effectiviteit nu eenmaal boven schoonheid. Ghaly werd verbannen naar het tweede elftal waar hij zich buiten de schijnwerpers aan moest zien te passen aan de Nederlandse voetbalcultuur. Daarnaast moest Ghaly – ver verwijderd van zijn moeder, zijn zus en zijn broertje – de dood van zijn vader zien te verwerken.

De Egyptenaar voelde zich vaak eenzaam en onbegrepen bij de club die hem een contract gaf tot medio 2007. Ghaly greep elke mogelijkheid aan terug te keren naar zijn geboorteland. Tot ontsteltenis van de Rotterdamse clubleiding was de aanwinst maar liefst dertien weken niet beschikbaar omdat hij voor verschillende vertegenwoordigende elftallen van Egypte uitkwam. Terwijl Feyenoord zich tijdens de winterstop in het Turkse Antalya voorbereidde op de tweede helft van het seizoen, verdedigde Ghaly in Tunesië de kleuren van Egypte in de strijd om de Afrika Cup. Zijn ontdekker Rob Baan was toen al vertrokken als technisch directeur bij Feyenoord.

Net als de andere buitenlandse aanwinsten Jean Carlos Dondé en Danko Lazovic leek Ghaly een kleurloos eerste seizoen in Nederland tegemoet te gaan. Vorige maand was daar in de uitwedstrijd tegen Willem II plots de ommekeer. Aan de hand van de in Biala Kafer Elshiekh geboren krachtpatser won Feyenoord in Tilburg overtuigend met 0-3. Voor het eerst scandeerden de aanhangers van de Rotterdammers de naam van de Egyptenaar. Sindsdien is Ghaly een vaste keuze gebleven voor Van Marwijk.

Ook tegen NAC begon de nummer 23 van Feyenoord in de basis. Al snel werd duidelijk dat Ghaly nog lang niet `vernederlandst' is. Er stonden pas zeven minuten op het scorebord toen de middenvelder van Feyenoord knullig de bal verloor waardoor NAC gevaarlijk werd. In de eerste helft verviel Ghaly in een oude fout door mooi te willen spelen en vergat hij vaak zijn tegenstander Orlando Engelaar. In de rust riep Van Marwijk hem tot de orde.

In de tweede helft herstelde de centrale middenvelder zich goed. Met een passje op Dirk Kuijt legde hij de basis voor de derde treffer van Feyenoord die uiteindelijk op naam kwam van Thomas Buffel. Bij vlagen liet Ghaly zien dat hij alles in zich heeft wat een moderne voetballer nodig heeft. Probleem blijft dat hij in iedere wedstrijd meerdere fouten maakt. Hij heeft het geluk dat de meeste ploegen in de Nederlandse competitie zijn slordigheden niet of nauwelijks afstraffen. Mocht Feyenoord zich onverhoopt plaatsen voor de voorronde van de Champions League, dan kunnen de Egyptische frivoliteiten wel fataal zijn. De conservatieve Van Marwijk is dan al vertrokken. Ruud Gullit, ooit prediker van sexy voetbal, zal de Egyptische groeibriljant verder moeten polijsten.

NAC

0

Feyenoord

3

Ruststand 0-0. 51. Van den Berg 0-1, 66. Buffel 0-2, 73. Buffel 0-3. Schds: Temmink. Tsch: 15.900. Rode kaart (2xgeel): 75. Song (Feyenoord). Gele kaarten: Barakat (NAC) en Lurling (Feyenoord).

    • Koen Greven