Flets debuut wonderkind Adu

Freddy Adu kon bij zijn debuut in de `major league soccer' niet imponeren. De 14-jarige voetballer was te zenuwachtig.

Hij was veertien jaar en tien maanden oud toen hij het veld op kwam, en een half uur ouder toen zijn debuutwedstrijd voorbij was, alleen memorabel omdat het zijn eerste profwedstrijd was. Freddy Adu, het in Ghana geboren voetbal-wonderkind, speelde volgens zijn coach bij DC United ,,so, so''.

Het Robert F. Kennedy Stadion in Washington was vorige week al uitverkocht. Althans de onderste helft, waar 24.600 toeschouwers in kunnen. De bovenste helft bleef leeg om de rest vol te laten lijken rekenen op 53.000 belangstellenden is dagdromen. Dit is Amerika, waar voetbal een sport in opkomst is. Maar dankzij de hooggespannen verwachtingen werden 7.000 kaartjes meer verkocht dan bij het begin van het seizoen 2003.

De spandoeken met `Just Adu it!' hingen er wat verweesd bij in de eerste helft, toen coach Nowak zijn superster op de bank hield. Later zou hij uitleggen dat Adu, die voor 500.000 dollar onder contract staat bij de club en voor één miljoen bij kledingsponsor Nike, steeds zenuwachtiger was geworden naarmate de grote dag naderde.

Toen de tot Amerikaan genaturaliseerde voetballer in de 61ste minuut eindelijk het veld op mocht, had DC United al een voorsprong van 2-1, dankzij een knappe kopgoal en een voorzet op maat van de 30-jarige Boliviaan Jaime Moreno. De San José Earthquakes kregen, na een matige eerste helft, steeds meer greep op het spel.

,,Freddy, Freddy'', schreeuwde het publiek, dat eindelijk kreeg waar het voor gekomen was. Zou hij schitteren? De tegenstander spaarde hem fysiek, maar het bleek te vroeg. De coach had hem gezegd: `Blijf in het midden, dan krijg je de meeste ballen, en geniet van de wedstrijd.' Adu meed lichaamscontact en liep veel in het centrum, en toch, het leek of hij zaagsel in de benen had. Hij verspeelde de bal steeds door gebrek aan snelheid én verrassing.

In de 83ste minuut deed de junior-ster een charmante poging een strafschop te versieren. Zijn val in het strafschopgebied bracht de scheidsrechter niet in verwarring. De volgende minuut werd Moreno, die eerder fors getackeld was door een Californiër, vervangen. Daarmee verloor DC United veel meer actie dan met de komst van Adu was gewonnen.

Moeder Emelia wist in haar skybox dat de grote dag nog even moest wachten. Freddy Adu, die niet alleen voetbal maar ook psychologie en `praten met de pers' leerde op de IMG-sportschool in Florida, maakte er na afloop het beste van. ,,Ik heb niet zo veel gespeeld als ik had gewild, maar nu ben ik in ieder geval van het debuut af. Ik ben klaar voor de rest'', zei de voetballer die vorig jaar voor Amerika uitkwam op het WK voor spelers onder de twintig.

De wedstrijd in Washington werd harder naarmate de laatste minuten dichterbij kwamen. Het bleef een on-Europees partijtje eerstedivisievoetbal: veel hoge ballen, veel ijverig heen en weer hollen, weinig maatwerk. Waarom de in Ghana geboren Adu zich daarover zo opwond, werd niet duidelijk gezien de berichten over zijn wonderbaarlijke passeersnelheid op internationale jeugdtoernooien. Zo briljant was deze oppositie niet.

Toen het laatste signaal klonk, had Adu de bal tien keer geraakt. DC United is op weg naar een rol van betekenis in de `major league soccer', als het toekomstig wonderkind zijn reputatie de komende maanden waar weet te maken.