FC Utrecht wint met hulp van boven

Kardinaal Simonis woonde gisteren voor het eerst in veertig jaar weer een voetbalwedstrijd bij, op uitnodiging van spelers en directie van FC Utrecht.

In zijn eigen woonplaats zat hij op de tribune bij het eredivisieduel FC Utrecht-ADO Den Haag, met een sjaaltje van de thuisclub. De aartsbisschop van Utrecht zag `zijn' ploeg met 5-3 winnen.

Hoe was het om na zoveel jaar weer een wedstrijd van dichtbij te zien?

Simonis: ,,Ik vond het een ontzettend boeiend gebeuren. Ik ben geen sportfanaat, maar ik hoor wel eens wat over het voetbal. Ik wist niet dat het zo'n emotioneel gebeuren was, de hele beweging in zo'n stadion. En ik zie dat het zo'n andere wereld is.''

Is u verder nog iets opgevallen?

,,Het is een harde sport. Er wordt van die kerels veel gevraagd. Ik wist ook niet dat het voetbal gedragen wordt door zoveel vrijwilligers. Dat is een overeenkomst met de kerk: de kerk zou nergens zijn zonder zoveel vrijwilligers. Het is me opgevallen dat het ook een wereld is waar normen en waarden zo duidelijk aan de orde komen. Als ik de spreekkoren hoor, die bepaald niet frisse geluiden laten horen, dan zit daar een groot probleem. Ook de commercie viel me op. En dat er zoveel geld aan de beveiliging rond zo'n wedstrijd wordt uitgegeven.''

Had u een goede plaats?

,,Ja. Ik zat helemaal boven. Daar worden ruimtes afgehuurd door mensen en die hebben weer het recht om andere mensen uit te nodigen. Ik had een prachtig uitzicht. Ik kon het van begin tot eind goed volgen.''

Was u ook een beetje supporter van de thuisclub?

,,Ik woon hier nu 21 jaar, je bent plaatsgebonden. FC Utrecht is hier de club en daar sluit ik me dan graag bij aan.''

U heeft de spelers van FC Utrecht nog gezegend?

,,Ik heb kennisgemaakt met alle spelers. Directeur Sturkenboom zegt op een gegeven moment: `Kunt u ze de zegen geven?' Maar ik ga daar niet pontificaal de zegen verkondigen. Zo vlak voor de wedstrijd waren de spelers natuurlijk zenuwachtig. Ik zei dat ik hoopte dat ze goed geslapen hadden, en even later dat aan Gods zegen alles gelegen is. Ik heb het zo maar gedaan, met een hele mooie oneliner. En dan ben ik dankbaar dat het nog geholpen heeft ook.''

ADO-trainer Lex Schoenmaker had ook een mooie oneliner: ,,De kardinaal zegende alleen de thuisclub, en dus stonden we al met 1-0 achter.''