British Sea Power maakt nu alles goed

Een eerder optreden in Vera ging de mist in omdat de band zichzelf had sufgerookt, en op Eurosonic ontbrak voorman Yan, wegens een vergeten paspoort. British Sea Power had, kortom, in Groningen wat goed te maken en deed dat met dezelfde stijlvolle grandeur en conceptuele slimheid die het debuutalbum The Decline Of British Sea Power zo leuk maken.

Daarop smeedt de groep uit Brighton doem en paranoia volgens het model van Joy Division, Echo And The Bunnymen en andere vroege-jaren-tachtig-bands, pastorale sferen en Bowie-achtige zang slim aaneen. Voor een nummer van veertien minuten wordt de hand niet omgedraaid.

Van zo'n band kun je enige stilering op het podium verwachten. In het verleden decoreerden ze de speelplek met takken, nu bleef het bij subtiele, vervreemdende elementen als een levensgrote plastic uil op de ene versterker en een rouwlint op de andere. De sjaaltjes om de nekken van vier van de vijf groepsleden en de antieke Engelse legerhelm op het hoofd van toetsenist-percussionist Eamon hadden een soortgelijk effect. Hier stond een groep met een zekere ambitie, was de onuitgesproken boodschap.

Zulke excentrieke trekjes genereren de nodige gespreksstof, maar als het aankomt op de kwaliteit van de liedjes heeft British Sea Power ook het nodige te melden. Met gloedvolle nummers als Remember Me en Something Wicked schoot de groep sterk uit de startblokken. Priemende gitaren, stemmige toetsen en zang als van een heesgeworden David Bowie waren sfeerbepalende elementen in een transparant geluid, dat op zo'n typisch Britse manier prettig druilerig klonk.

De peinzende blik waarmee Yan (achternamen lijken niet in het concept te passen) het plafond bestudeerde, versterkte de nogal afstandelijke uitstraling. Maar af en toe werd die op treffende wijze ondermijnd. Een neurotische uitbarsting van Yan, een kwetsbaar lied met zijn bassende broer Hamilton op zang of een wilde marspartij door de zaal van Eamon, met een trommeltje voorgebonden: het waren momenten die je bij de les hielden. Maar dat de groep met muzikale uitgangspunten van zo'n twintig jaar geleden zo boeit, moet aan muzikale talenten liggen. Met of zonder rouwlinten, sjaaltjes, legerhelmen en uilen: British Sea Power is een mooie band.

Concert: British Sea Power. Gehoord: 2/4, Vera Groningen. Herhaling 5/4, Ekko Utrecht.

    • Jacob Haagsma