Bomalarm leidt tot overlast in Utrecht, Nijmegen

Bom-alarm heeft vanmorgen en gisteren op verschillende plaatsen in het land voor overlast gezorgd. In een trein tussen Utrecht en Culemborg en op een perron op het Centraal Station in Amsterdam werden verdachte pakketjes aangetroffen. In het centrum van Nijmegen zorgde een achtergelaten koffer voor opschudding.

Vanmorgen werd alle treinverkeer tussen Utrecht en Culemborg stilgelegd na de vondst van een verdacht pakje in een intercity. Het treinstel werd voor onderzoek naar de zogeheten opstelsporen bij station Utrecht Lunetten gereden. Aan het einde van de ochtend was het Explosieven Opruimings Dienst (EOD) ter plaatse om het pakketje te inspecteren. Het station en de directe omgeving werden ontruimd. De intercity stond op Utrecht Centraal op het punt naar Rotterdam te vertrekken. In de trein zaten op dat moment naar schatting een paar honderd mensen.

In het centrum van Nijmegen zorgde een vergeten koffer voor bomalarm. Stadswachten die de koffer in Mariënburg zagen staan, waarschuwden de politie. Deze ontruimde de omgeving, waardoor ruim honderd mensen enkele uren hun werkplek moesten verlaten. In en rond Mariënburg zijn onder meer het hoofdpostkantoor, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), de centrale bibliotheek, een verslaafdenopvang, winkels en kantoren gevestigd.

De explosievenopruimingsdienst rukte uit, maar inmiddels had de eigenaar van de koffer, een studente, zich al bij de politie gemeld. Volgens haar had ze de koffer laten staan voor iemand anders, maar die zou vergeten zijn de koffer op te halen. Na inspectie van de explosievenopruimingsdienst mocht de 20-jarige studente de koffer weer meenemen. De politie denk niet aan opzet, zo meldde een woordvoerder aan het ANP. Om elf uur werd het gebied weer vrijgegeven.

Gisteravond werd het Centraal Station van Amsterdam ontruimd, nadat rond kwart over tien op perron 15 een verdacht pakketje was aangetroffen door de politie. Het treinverkeer van en naar Amsterdam liep grote vertraging op. De (EOD) onderzocht het pakketje en bracht het rond half een tot ontploffing. Om half twee werden alle maatregelen weer opgeheven, waarna het treinverkeer weer langzaam op gang kwam. De resten van het pakketje worden door de technische recherche en de explosievenopruimingsdienst nader onderzocht.

Naast het treinverkeer ondervonden ook de trams, metro's en bussen in Amsterdam ernstige hinder van de ontruiming van het station, omdat ook het voorplein was afgezet.

De ontruiming van het station in Amsterdan is de tweede in korte tijd. Op 25 maart werd het station en de omgeving afgezet nadat er een bommelding was binnengekomen. Om dezelfde reden werden die dag ook de stations van Roosendaal en Leiden ontruimd. In geen van de gevallen werden er explosieven gevonden.