Antilliaanse regering valt door Komproe

De Antilliaanse regering is gisteravond gevallen. Een van de coalitiepartijen, de PNP, heeft meegedeeld zich uit het kabinet terug te trekken omdat er geen vertrouwen meer bestaat in regeringspartij Frente Obrero Liberashon (FOL).

Daardoor beschikt het kabinet niet meer over een meerderheid in het Antilliaanse parlement. Ook de andere coalitiepartijen hadden weinig vertrouwen meer in FOL, de partij van Anthony Godett en premier Mirna Godett.

Aanleiding voor de val is de positie van minister van Justitie Ben Komproe. Twee weken geleden werd bekend dat Komproe, tegen de wettelijke regels in, al drie maanden een voorkeursbehandeling gaf aan de wegens corruptie veroordeelde FOL-adviseur Nelson Monte. Komproe had Monte toegestaan in het ziekenhuis te blijven terwijl daartoe geen medische noodzaak meer bestond.

Coalitiepartners PNP, PLKP en DP eisten het vertrek van Komproe. FOL-leider Anthony Godett, die net als Monte in december wegens corruptie veroordeeld werd, kreeg van deze partijen het verwijt er `vertragingstactieken' op na te houden door steeds met nieuwe argumenten te komen om geen coalitieberaad over Komproe te hoeven houden. Uiteindelijk was FOL dit weekend bereid Komproe te vragen zelf op te stappen.

De overige coalitiepartners gingen hiermee akkoord, maar eisten voor uiterlijk zaterdagmiddag twee uur antwoord. Dat antwoord kregen ze niet. De PNP en de vakbondspartij PLKP van Curaçao, de Democratische Partij van Bonaire, de National Alliance van Sint Maarten en de Democratisch Partij van Sint Eustatius vernamen uit de media dat FOL aan Komproe drie werkdagen gaf `om zijn conclusies te trekken'.

PNP-leider Ersilia de Lannooy zei gisteravond: ,,Er waren diverse afspraken met de FOL waaraan zij zich niet hebben gehouden. Nu is het genoeg.'' Het kabinet-Godett heeft negen maanden gefunctioneerd. De komende dagen zal de gouverneur partijleiders horen over de wenselijkheid van herformatie van het kabinet met oppositiepartijen of verkiezingen.