Vriendjes

Vorig weekend zaten bridgeliefhebbers uit de hele wereld 's nachts gekluisterd aan hun computer om de finale van de Vanderbilt Trophy te volgen. De misschien wel belangrijkste wedstrijd van de Amerikaanse bridgekalender werd live uitgezonden op het internet via het prachtige programma Bridge-Base-Online. Typisch zo'n moment waarop bridge en internet vriendjes zijn van elkaar. Urenlang kan je vanuit je luie stoel genieten van hoogstaand en bloedspannend bridge, voorzien van deskundig commentaar. Het team van George `The Limousine' Jacobs, eigenaar van een taxiverhuurbedrijf uit Chicago – vandaar, won de finale van een formatie onder aanvoering van Richie Schwartz, een beroepsgokker uit New York, die een fortuin verdiende in de paardenraces. Jacobs speelde met Ralph Katz en de Italianen Lauria-Versace en Bocchi-Duboin. De Vanderbilt vormde de hoofdmoot van de Spring Nationals in Reno, Nevada. Nederland was vertegenwoordigd door een kernploeg die bestond uit Jansma-Verhees en Brink-Van Prooijen. Team Oranje, zoals de heren tegenwoordig officieel heten, hadden de achtste finales van de loeisterke Vandy binnen handbereik, maar struikelden op het laatste moment over een lokaal team van onbekende signatuur. Uit de finale een spel waarop twee van de sterkste paren ter wereld (Lauria-Versace OW en Berkowitz-Cohen NZ) elkaar op het scherp van de snede bevochten:

Z/OW

♠ H 8 6 5 4 3

♡ A V 10 5 3

♦ -

♣ 7 3

♠ 9

♠ 7 2

♡ H B 9 8 6 4

♡ -

♦ A 10 7 2

♦ H V B 6 5 3

♣ 9 5

♣ A 8 6 4 2

♠ A V B 10

♡ 7 2

♦ 9 8 4

♣ H V B 10

West

Noord

Oost

Zuid

Versace

Berkowitz

Lauria

Cohen

1♦

1♡

dbl

pas

2♠<q

pas

4♣

pas

4♠<q

pas

6♠

dbl

a.p.

1♦ was precisie: 11-15, minstens twee ruitens; noords doublet gaf vier of meer schoppens aan; 4♣ was een nepsplinter (!) in klaveren. Met zijn doublet vroeg Lauria om een intelligente uitkomst. Versace bedacht zich geen seconde en legde een harten op tafel, voor de vrouw en getroefd in oost, die ook ♣A meenam voor een down. Aan de kant speelde NZ 4♠, zodat Team Jacobs elf imps won.