Trials?

Olympisch zwemkampioen en favoriet Ian Thorpe viel vorige week bij de Australische trials (enige kans op kwalificatie) van het startblok en loopt op de 400 meter de Spelen mis. Zijn trials zinvol?

Edwin Jongejans, oud-schoonspringer en trainer in Engeland: ,,In een sterk zwemland als Australië moet je olympische trials houden. Met zoveel topzwemmers moet je vooraf selecteren. Ian Thorpe is een geval apart. Iemand die er zover bovenuit steekt, moet je op basis van zijn prestaties in het verleden vrijstellen van kwalificatie. Al is het maar om deze toestanden te voorkomen. Met de huidige regels kun je het niet maken om hem alsnog mee te laten doen. Dan riskeer je rechtszaken. Als hij free selected is, kan hij zich rustig concentreren op de Spelen.''

Henk Kraaijenhof, performance consultant en begeleider van onder anderen sprinter Troy Douglas: ,,Zouden ze Thorpe ook gediskwalificeerd hebben als hij achterover van het startblok was gevallen? Het was geen valse start. Hij zette zich niet af, maar viel gewoon in het water. Ik heb er geen probleem mee dat trials een momentopname zijn. Als een atleet het hele seizoen goed presteert en tijdens de trial een off-day heeft, jammer dan. De essentie van topsport is dat je moet presteren als erom gevraagd wordt. Je moet alleen trials houden als de beste drie atleten ook een olympisch niveau hebben. In Amerika kan de nummer vijf op de sprint ook olympisch kampioen worden. In Nederland zijn veel takken van sport relatief smal en pleit ik voor het halen van limieten. Sporters die klagen over te hoge limieten zijn vaak olympische toeristen.''

André Cats, bondscoach Nederlandse zwemploeg: ,,Het voordeel van trials is dat ze inzichtelijk zijn voor het publiek en de zwemmers. In Australië is de concurrentie veel breder en zijn trials een goede selectiemethode. In Nederland zijn trials niet op hun plaats. Ons systeem, met een getrapte kwalificatie, heeft het voordeel dat je een jaar van tevoren de olympische limiet kunt halen en je vijf kansen hebt. Dan voorkom je flaters zoals met Thorpe. Als je eerder zeker bent van de Spelen kun je ook individueel de voorbereiding van sporters plannen. Beide systemen zijn niet absoluut eerlijk. In Nederland moeten we niet afstappen van de methode met limieten die uitzicht geven op een finaleniveau.''

Erben Wennemars, wereldkampioen sprint (schaatsen): ,,Belachelijk dat Ian Thorpe niet naar de Spelen kan. Een blamage voor het Australisch olympisch comité. Een keihard selectiebeleid moet alleen gelden voor de lagere plaatsen. Iemand als Thorpe moet een beschermde status krijgen. Het gaat erom hoeveel gouden medailles een land kan halen. Als zoiets Pieter van den Hoogenband overkomt, hoop ik dat NOC*NSF meer karakter toont dan de Australiërs.''

Joop Alberda, technisch directeur sportkoepel NOC*NSF: ,,Dat Thorpe van het startblok is gevallen, is part of the game. Als je voor dit soort gevallen uitzonderingen maakt, kun je het hele kwalificatiesysteem in de prullenbak gooien. Trials moet je daar houden waar je een grote prestatiedichtheid hebt. Een trial is een momentopname maar dat zijn de Olympische Spelen ook. Nadeel van de trials is dat ze relatief kort voor de Spelen worden gehouden. Dan kun je in de voorbereiding geen individueel maatwerk leveren aan sporters. Ons systeem, met nominaties en het tonen van vormbehoud, is fair en meer gewogen. Onze limieten zijn hoog maar wel richtinggevend voor de topsporter omdat ze dan een redelijke kans maken bij de beste acht te eindigen.''

Marko Koers, hardloper (1500 meter), deed driemaal mee aan de Spelen (1992, 1996 en 2000): ,,Ik heb nog een paar kansen me te plaatsen voor `Athene' en loop liever de internationale limiet en trials dan de Nederlandse limiet. Maar trials gaan niet op in Nederland. Op de 1.500 meter is er bijna niemand die de internationale eis haalt. In landen waar meer dan drie mensen die limiet halen, zijn trials een oplossing voor de selectie. Amerika heeft wel dertig atleten die de 100 meter harder lopen dan de beste Nederlander. Dat het bij trials om de klassering gaat, vind ik goed. Dat is een aanwijzing hoe je in het toernooi kunt staan. Trials zijn een momentopname, maar hoe wil je anders laten zien dat je op topniveau staat?''

    • Pieter de Vries