Tot Nut van 't Algemeen

Oud nieuws deze week. Topinkomens weten zich goed te handhaven. De politiek blijft een antwoord zoeken. De neerwaartse spiraal is langdurig op reces. Dit keer ging er bij Randstad, Aegon en VNU een bovenmodaal schepje bovenop. Een flink deel van de bedrijfswinst werd met verhogingen en extraatjes geïnvesteerd in het persoonlijk welbevinden van de leiding. Heerlijk duurt het langst.

Voorspelbaar is ook de voortschrijdende Europese deconfiture van Gerrit Zalm. Van zijn te grote broek springen nu de knopen. Het financieringstekort stijgt boven de door hem zaligverklaarde norm van drie procent. De minister houdt de rug recht en de norm fier overeind. Het volk bukt onder de bezuinigingen. Europa, best belangrijk!

Minister Brinkhorst roept de privatisering een halt toe. De uitverkoop van overheidseigendom in de energiesector wordt teruggedraaid. De minister vreest overname van energiebedrijven door Duitse of Franse ondernemingen. Levering en netwerken worden opgesplitst. Energiebedrijven moeten hun kabels, leidingen en draden bij de minister inleveren. Volgens Brinkhorst in het belang van consumenten en bedrijven. En weer tot Nut van `t Algemeen.

Met de pensioenen moet het wel goed zitten bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. Schiphol-directeur Cerfontaine (58) maakt kans om over te stappen naar de werkgeversclub. Eerder liet hij een ministerspost voorbijvliegen. Te slechte pensioen- en andere voorzieningen. FNV-voorzitter De Waal gelooft dat Cerfontaine wat meer dan zijn voorganger het belang van middelgrote en kleine bedrijven zal inzien. Met de geweigerde beursgang voor Schiphol, was hij al op weg naar die sector.

Gas winnen onder de Waddenzee mag binnenkort. Als het wat minder gaat vervagen de normen. Met de economie mag ook de bodem wat inzakken. Oud-bankier Meijer inspecteerde na het uitkeringssanitair van de UWV de Waddenzee. De kokkelvissers schuiven wat op en Noordzeezand vult de ingezakte bodem aan. De tijd heelt alle economische wonden.

Het kapitaal gloort voor de kranten van PCM. De stichtingen treden deels terug voor investeerder Apax. Minder dominees en meer kooplui op de weg, die uiteindelijk bij de beurs stopt. Daar kan de laatste dominee het prospectus op de bus doen.

Nooit meer werken. Dat is de droom van bijna twee derde van de Europese werknemers. Voor meer persoonlijke verdieping. Duitsers en Zweden hebben het werk als zinvolle uitdaging het meest nodig. Samen met de Italianen verlangen Nederlanders het meest naar een leven zonder werk. Het zalige nietsdoen in de polder.

    • Cees Verschure