The Passion

De film The Passion [...] kan er niet van beschuldigd worden het ware verhaal geweld aan te doen als hij zich ertoe beperkt te laten zien dat een invloedrijke groep joden destijds een doorslaggevende rol speelde bij de dood van Jezus Christus. (Vader Raniero Cantalamessa, Vaticaan, 25 febr.)

De joden de schuld geven van de dood van Christus is een aloude traditie, die we al enige tijd proberen uit de wereld te helpen (Abraham Foxman, woordvoerder van de Anti Defamation League 26 febr.)

Helemaal niet antisemitisch. Heel mooi en ontroerend (Aartsbisschop John Foley, president van de pauselijke raad voor sociale communicatie, 26 febr.)

Een van de afschuwelijkste films in de geschiedenis (The New Yorker, 26 febr.)

En óf ik deze film graag wil zien! (Wim Verdouw voorganger van de Alblasserdamse geloofsgemeenschap Immanuël, 9 maart)

Wij moeten ons Jezus aan het kruis voorstellen als een gelukkig mens. [...]En zo moeten wij ons ook Mohammed Atta, vliegend boven Manhattan, voorstellen: als een gelukkig mens (Arnon Grunberg, NRC Handelsblad, 26 maart)

Twee uur lang zien hoe een man geslagen, gegeseld, vernederd, vermoord wordt, en telkens vergat ik waarom dat gebeurt. Waarom? (Bianca Stigter, NRC Handelsblad, 31 maart)

Ik kan me geen film herinneren waarbij je zo vurig verlangt naar de dood van the good guy: als dat lijden maar stopt! (Remke de Lange, Trouw, 1 april)

Elk spoor van een diepere gedachte wordt meteen weggeslagen in deze orgie van geweld (David Sneek, de Volkskrant,

1 april)

Deze rolprent [...] is niet `antisemitischer' dan het evangelie zelf (Marco Weijers, De Telegraaf, 1 april)