Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de reis van minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot naar de grootste brandhaard in de wereld: het Midden-Oosten. Minister Bot maakte kennis met politieke hoofdrolspelers van de regio. Onder andere premier Sharon van Israël en president Assad van Syrië. Ned.1, 20.15-20.52u.

Buitenhof. Gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) over de vraag of Nederland zal veranderen door de dreiging van terrorisme en op welke maatregelen Nederland zich moet voorbereiden. Bovendien de laatste column van Paul Cliteur. Ned.3, 12.07-13.00u.

DOCUMENTAIRE

De revue: dansen op de puinhopen. In de eerste aflevering van een zevendelige serie internationale documentaires gaat een Tsjetsjeense jongerendansgroep uit Grozny op tournee in West-Europa. Ned.3, 14.00-14.53u.

Close-up: De pioniers van de oorlogsfilm. Zie tv-vooraf. Ned.1, 18.30-19.25u.

Historyonics. Eerst aflevering van een serie waarin de waarheid achter bekende historische legendes wordt onderzocht. Deze keer over Willem de Veroveraar en de slag bij Hastings in 1066. BBC1, 19.30-20.00u.

KUNST, MUZIEK & DRAMA

Geheimen van het schoolplein. Nieuwe negendelige dramaserie die zich afspeelt tijdens speelkwartieren op een basisschool. Ned3, 10.32-10.40u.

Kaft. Eerste aflevering van een boekenprogramma over populaire boeken. Gast in deze uitzending is Carrie Slee, bekend van titels als Dochter van Eva, Moederkruid en Meester Paardenpoep. Presentatrice Sylvana Simons praat met haar. Verder onder meer een kijkje bij bekende Nederlanders in hun boekenkast. RTL4, 18.55-19.30u.

Brilliantly British. Portret van de meubelontwerper Thomas Chippendale. BBC1, 20.00-21.00u.

Wintertijd. Gast is theologe Jacobine Geel, met fragmenten van Jacques Brel, Carl Douglas, Queen, Elvis Costello, Madonna, Bruce Springsteen en Freek de Jonge. RTL5, 21.55-23.00u.

SPORT

Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de 24ste Marathon Rotterdam, waarin een aantal Nederlandse topatleten de laatste mogelijkheid heeft om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Athene. Verder beelden van de wielrennen en zwemmen: de Ronde van Vlaanderen en de Swim Cup in Amsterdam. Ned.2, 10.50-17.25

FILM

.The Wind in the Willows (Terry Jones, 1996, VS/Engeland). De Pythons Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle en John Cleese herenigden zich voor betrekkelijk onbekend gebleven, weelderig verfilming van Kenneth Grahame's jeugdklassieker De wind in de wilgen. Rat, Mol en Das schieten te hulp als roekeloze Pad zijn landgoed dreigt te verliezen. VRT, 15.15-16.40u.

The Alamo (John Wayne, 1960, VS). Patriottische western over verdediging anno 1836 van het fort uit titel door een handvol Texanen o.l.v. kolonel Crockett (Wayne zelf) tegen oprukkende Mexicaanse strijdkrachten. Historisch niet zo betrouwbaar. BBC2, 18.20-21.00u.

.Flodder (Dick Maas, 1986, Nederland). Karikaturale klucht met het idioom van een stripverhaal, over asociaal gezin dat door sociaal werker wordt ondergebracht in chique villawijk. De oerversie trok destijds meer dan twee miljoen bezoekers en groeide daarmee uit tot grootste vaderlandse bioscoophit van de jaren tachtig. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, René van 't Hof, Tatjana Simic. Veronica, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

.Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997, VS). Lucratieve feelgood movie over wiskundig genie annex onhandelbare verschoppeling (Matt Damon). Therapie van begripvolle Robin Williams heeft alom heilzaam effect. Ook met Ben Affleck. BBC2, 22.00-24.00u.

.Shadow of the Vampire (E. Elias Merhige, 2000, VS/Engeland/Luxemburg). Charmante hommage aan de griezelklassieker Nosferatu van F.W. Murnau uit 1922 laat zien hoe deze film op locatie in Tsjechoslowakije werd opgenomen en veronderstelt dat hoofdrolspeler Max Schreck echt een vampier was en dus de ultieme method actor, die altijd in zijn rol blijft. Met Willem Defoe als Schreck en John Malkovich als Murnau. BBC2, 24.00-1.25u.

.Johnny Guitar (Nicholas Ray, 1954, VS). Klassieker van nederige komaf, favoriet van cinefielen als Eric de Kuyper. Melodramatische western met Robert Mitchum in de titelrol, waarin het feitelijk draait om de elkaar voortdurend belagende heldinnen Joan Crawford en Mercedes McCambridge. Maandag, BBC2, 14.10-16.00u.

RADIO

Opium. Minou Bosua en Ingrid Wender (het cabaretduo De Bloeiende Maagden) vertellen over hun nieuwe controversiële voorstelling I.N.R.I. die zich bevindt op de scheiding van toneel en cabaret. Ook Arie Storm over zijn nieuwe autobiografische roman Gevoel. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier: Jan Siebelink. Onder meer een portret van schrijver Jan Siebelink (1938) die 22 boeken schreef met vaak met zijn eigen leven als basis. In de uitzending komen ook twee van Siebelinks vrienden aan het woord, de schrijvers John Jansen van Galen en Frans Thomése. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Dirigent Piet Happel en zanger Geert Eijsbouts van het Tilburgs Byzantijns Koor vertellen over de overtuigingskracht en de schoonheid van de Byzantijnse liturgie die het lijden op Goede Vrijdag en de vreugde van Pasen bijna voelbaar maakt. 747AM, 23.00-24.00u.