Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

NOS Actueel. Herhaling van de kerkdienst, afgelopen dinsdag, van de bijzetting van prinses Juliana in Delft. Ned.2, 15.30-17.00u.

Twee vandaag. Aandacht voor de verkiezingen in Indonesië en portretten van de drie dochters van president Soekarno, Megawatti, Sukmawatti en Rachmawatti. Verder een terugblik op de drie jaar geleden gestarte actie `Adopteer een koe!' Behalve koeien kunnen nu ook kippen worden geadopteerd en aandelen in varkens worden genomen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Lijn 25. Eerste aflevering van een serie tot de Europese verkiezingen komt uit het Letse Riga. Letland is het armste land van de tien nieuwe EU-landen. Een gesprek met de Nederlandse ambassadeur Nico Beets en de Nederlandse Katarina Hartgers die al lang in Riga woont. Ned.2, 19.25-20.02u.

Nova. Aandacht voor de opsporingsmethoden van het openbaar ministerie en politie. Met o.a. in de studio oud-rechter en Kamerlid voor de PvdA mr. A. Wolfsen. Ned.3, 22.33-23.03u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Discussie over o.a. de vraag of wij bang moeten zijn voor het verdwijnen van de Nederlandse cultuur, het recht op zelfmoord en of embryo's gebruikt mogen worden voor stamcelonderzoek. Ned.3, 21.03-22.00u.

Nachtwacht. Discussie tussen de klinisch psycholoog Bob Cools, filosoof Gilbert Roox en therapeut Bob Vansant over de vraag of psychotherapie helpt bij depressiviteit. Canvas, 22.40-23.30u.

AMUSEMENT & KUNST

Kunstblik. Nieuwe serie van deze kunstquiz met oud-museum-directeur Liesbeth Brandt Corstius en presentator Roeland Kooijmans. Iedere week behandelen zij vier kunstwerken, praten met de kunstenaars en bezoeken ateliers. Ned.1, 17.40-18.10u.

Muziekfeest in de sneeuw. Optredens van Nederlandse artiesten in het Oostenrijkse Westendorf. Met o.a. Marianne Weber, BZN, Petra Berger, Arwin Kluft, Alessi en Frans Bauer. Ook wordt er gefilmd in Salzburg, geboortestad van Mozart. Ned.2, 20.02-21.38u.

FILM

.Men in Black (Barry Sonnenfeld, 1997, VS). Sciencefiction-komedie vol uitzinnige actie en verrukkelijk voorspelbare visuele grappen. Naast zorgzaam arrogante Tommy Lee Jones is ook Will Smith een man in het zwart, die assisteert bij de geboorte van een buitenaardse inktvis en de aarde beschermt tegen een gigantische kakkerlak. BBC1, 18.25-19.55u.

.American Beauty (Sam Mendes, 1999, VS). Alom bejubeld, met vijf Oscars bekroond filmdebuut van de Engelse theaterregisseur Mendes maakt – wrang en komisch – een pijnlijke boodschap verteerbaar voor een breed publiek: over het morele faillissement van het traditionele gezin en de materialistische schijnwereld van de suburbia. Terugblik op de laatste levensmaanden van een doorsnee-man (Kevin Spacey) mondt uit in een serene oefening in spiritualiteit en een troostrijke verkenning van Zen-achtige schoonheid. BBC2, 22.10-0.05u.

Drijfzand (Kees Vlaanderen, 2004, Nederland). Televisiefilm vertelt nogal omslachtig over een jonge voetballer, die begint te twijfelen of zijn moeder echt dood is – zoals zijn vader altijd heeft gezegd. Johnny de Mol speelt de hoofdrol voortreffelijk, maar de plot heeft al gauw geen geheimen meer. Ned.3, 23.05-0.45u.

.Toter Mann (Christian Petzold, 2002, Duitsl.). Echo's van Hitchcock klinken door in bejubelde psychologische televisiethriller die naar de bioscoop (en het Rotterdamse filmfestival) werd gepromoveerd. Advocaat (André Hennicke) valt voor jongedame die onverwacht verdwijnt en weer opduikt. Ned.3, 0.45-2.13u.

Instinct (Jon Turteltaub, 1999, VS). Anthony Hopkins als bioloog die, na jarenlang verblijf onder de gorilla's in de jungle, gek lijkt te zijn geworden. In zwaar bewaakte inrichting schiet therapeut Cuba Gooding jr. te hulp. Doet steeds aan Silence of the Lambs denken. VRT, 0.45-2.42u.

.Deliverance (John Boorman, 1972, VS). Beklemmende avonturenfilm over de menselijke wreedheid, naar ecologisch bewogen roman van James Dickey. Vier zakenlieden zien hun weekendje wildwatervaren uitlopen op een apocalyptische confrontatie met de elementen, kwaadaardige bergbewoners en zichzelf. Met Burt Reynolds, Ned Beatty, Jon Voight. Veronica, 1.20-3.15u., met reclame.

RADIO

Knetterende letteren. Debat over de hoorspelserie Het Bureau naar de gelijknamige romancyclus van J.J. Voskuil die maandag begint. Voorts een gesprek met Marjolijn Februari over haar bundel Park welgelegen, een verzameling columns over morele verwarring en fatsoen. 747AM, 14.00-15.00u.

Opera live: Die Walküre. Inleiding en rechtstreeks uit New York het tweede deel van Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner door het orkest van de Metropolitan Opera onder leiding van James Levine. Met o.a. Deborah Voigt (Sieglinde), Plácido Domingo (Siegmund) en Jane Eaglen (Brünhilde). Radio 4, 19.02-0.30u.

Opium. Gesprek met de Vlaamse literatuurcriticus Mark Schaevers over zijn boek Groepsportret met daarin vijftig jaar interviews met Hugo Claus, die maandag vijfenzeventig jaar wordt. Verder Tamara Miranda over haar film Tegen het vergeten en René Boomkens bespreekt Connie Palmens essay Iets wat niet bloeden kan. Daarin beschrijft zij fans, fanatici, stalkers en doders van helden als Fortuyn, John Lennon en J.F. Kennedy. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met directeur van de IJsbreker Jan Wolff die de bouw van `zijn' nieuwe muziekcentrum op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam begeleidt. Volgend jaar gaat het centrum open. Radio 1, 0.04-1.00u.