Salaris van directeur Hartstichting omlaag

De Nederlandse Hartstichting verlaagt het jaarsalaris (170.000 euro bruto) van zijn medisch directeur V. Manger Cats. De stichtingsraad van de Hartstichting heeft dat besluit genomen na kritiek van de achterban. De afgelopen weken spraken donateurs en vrijwilligers van de Hartstichting hun bezorgdheid uit over de directiesalarissen. Manger Cats, die in 1997 aantrad, beraadt zich momenteel op zijn positie, aldus de Hartstichting.

Het salaris van algemeen directeur B. de Blij van de Hartstichting, die bruto 110.000 euro verdient, blijft onveranderd. Met het verlagen van het inkomen van Manger Cats – de Hartstichting meldt niet hoeveel geld hij moet inleveren – wil de Hartstichting zich houden aan de richtlijnen van de Vereniging Fondsenwervende Instellingen (VFI) voor salarissen van directeuren van goede doelenorganisaties. De richtlijnen van de VFI worden aan het einde van het jaar officieel van kracht. De Hartstichting besloot die voorschriften niet af te wachten.

De medisch directeur van de Hartstichting verdient momenteel het meest van de directeuren van de 22 grote fondsen, zo bleek uit recente publicaties. Na het verschijnen daarvan reageerde de Hartstichting met een persverklaring waarin men schreef: ,,Om ons levensreddende werk zo goed mogelijk te kunnen doen, hebben we bewust gekozen voor een vakkundige full time directie met een ervaren cardioloog.''

KWF Kankerstichting betaalt zijn directeur 129.000 euro per jaar, en de Nierstichting 122.000 euro. Niet alle fondsen geven openheid over de hoogte van de directiesalarissen. Van de grote fondsen geeft alleen het Rode Kruis geen informatie. Het salaris van directeur J. Post blijft geheim.