Rechter seponeert rechtszaak Tyco

De corruptie-zaak tegen Dennis Kozlowski en Mark Swartz, twee voormalige topmensen van industrieel conglomeraat Tyco, is gisteren nietig verklaard.

De rechter nam dit besluit nadat het 79-jarige jurylid Ruth Jordan een dreigbrief had ontvangen. De rechter zei dat haar niets was te verwijten. Jordan zorgde voor ophef en venijn in de jurykamer, en in de rechtzaal, door de verdediging een `pico bello'-teken te geven. De rechter droeg de juryleden op hun hoffelijkheid te bewaren en te proberen tot een eensluidende uitspraak te komen. Hoewel dit gistermiddag bijna leek te lukken, slaagde een motie van de verdediging erin de rechter te bewegen de rechtzaak alsnog op te schorten.

Het uitblijven van een vonnis is een tegenslag voor het openbaar ministerie. Zes maanden lang werkten vijf aanklagers aan de 32 aanklachten wegens diefstal van in totaal 600 miljoen dollar (497 miljoen euro) tegen Kozlowski en Swartz. Voormalige openbaar aanklagers bekritiseerden het OM vanwege zijn veel te brede aanpak.