Radio Symfonie Orkest o.l.v. Hans Vonk

Ongehoorzaam, met satanisch genoegen en innerlijke woede, luisteren we naar de nieuwe cd van het Radio Symfonie Orkest. Hans Vonk dirigeert de Tiende symfonie van Sjostakovitsj. Namens het kabinet-Balkenende II stuurt staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66) aan op de opheffing van dat orkest. Artistieke argumenten heeft ze niet. Die zijn er ook niet, want iedereen is tevreden over dat orkest. Maar in bezuinigingstijden moet iedereen bezuinigen, dus ook het Muziekcentrum van de Omroep, waarvan het RSO een deel is.

Vonk, nu zwaar ziek en woedend over de dreigende opheffing, dirigeerde Sjostakovitsj in augustus 2001 in het Amsterdamse Concertgebouw. Mischa Spel was erbij en schreef in deze krant zeer lovend over `veel innerlijke energie, inlevingsvermogen en precisie', een `opgrijpbaar dansend klarinettenduet' en het `ritmisch strakke en in hoog tempo genomen Alegretto'. Als het orkest verdwijnt, is deze Kruidvat-cd een wrang in memoriam.

(ZOC 0406) *****

    • Kasper Jansen