Peking tegen stierengevechten

Stierengevechten kijken in Peking? Als het aan de organisatie van het Wilde Beestenpark in de Chinese hoofdstad had gelegen, had het gekund. Maar het stadsbestuur heeft er een stokje voor gestoken. Met de Olympische Spelen van 2008 in zicht dient Peking de wereld te laten zien dat het beschaafd in plaats van wreed met dieren omgaat, zo heeft een Chinese functionaris gemeld. En stierengevechten zijn niet beschaafd. ,,Ze kunnen het imago van Peking en China schade berokkenen'', vindt het stadsbestuur.

De Chinese dierenrechtenbeweging, die het bepaald niet gemakkelijk heeft in het meestal dieronvriendelijke China, heeft een zeldzame overwinning geboekt. Maar liefst 6.400 mensen zouden vanaf 1 mei dagelijks worden getrakteerd op een stierengevecht. Zo'n gevecht eindigt meestal met de dood van de stier. Het Chinese publiek houdt wel van een beetje actie. Zo beschikken veel grote steden inmiddels over hun eigen safariparken waar avontuurlijke en vermogende bezoekers tegen een fikse betaling levende dieren kunnen kopen die aan hongerig wild worden gevoerd.

Hoewel Peking dergelijke praktijken in 1999 heeft verboden, staan bij de meeste safariparken nog altijd koeien, schapen en kippen op het menu. Het publiek dat er voor betaalt, kan dan van heel nabij bekijken hoe een tijger of panter een koe of lam verscheurt.