Nieuwe voorzitter voor BBC

De BBC heeft een nieuwe voorzitter: Michael Grade, oud-chef van de goeddeels commerciële zender Channel 4. Grade (61), die geldt als een partijloze zakenman en grensverlegger in het Britse medialandschap, stapt in het vacuüm van de publieke omroep sinds het vertrek van voorzitter Gavyn Davies in februari, na het zogeheten Hutton-rapport. Het rapport dat ook directeur Greg Dyke een dag later de kop kostte, beschuldigde de BBC ervan te hebben gefaald tijdens de oorlog in Irak.

Grade zei gistermiddag dat hij voor de BBC slechts één rol ziet weggelegd, namelijk ,,het dienen van het Britse publiek dat kijk- en luistergeld betaalt'', de hoofdfinancier van de BBC.

Hij zei ook dat de ,,journalistieke onafhankelijkheid het hoogste belang heeft om de steun van kijkers en luisteraars te behouden. Zonder de [onafhankelijkheid] verliest de BBC elke zin'', aldus Grade.

Hij stak daarmee degenen een hart onder de riem die vreesden dat de regering de affaire-Kelly zou gebruiken om de BBC aan te lijnen. De juist begonnen onderhandelingen met de regering over het BBC-handvest dat periodiek wordt vernieuwd, zouden daarvoor de gelegenheid bieden, geloofden velen, ook binnen de BBC.

Wel zei Grade dat de governors, de huidige raad van bestuur, een ,,duidelijker opzet, zo niet een reparatie'' nodig heeft, omdat er nu te weinig scheiding is tussen directie en bestuur. Het bestuur is betrokken bij de dagelijkse leiding van de BBC en bij het toezicht. Daarmee is alsnog de weg open voor een nieuwe inrichting, waarbij nog niet vaststaat wat de rol van de overheid wordt.

Of waarnemend directeur Mark Byford nu de echt de baan van Greg Dyke kan overnemen, is onzeker. Sir Paul Fox, een ex-directeur, zei dat door de benoeming van Grade ,,een reeks andere kandidaten worden aangemoedigd naar voren te komen''. Byford, oud-chef van de World Service, is omstreden, omdat hij te dociel zou zijn onder druk van kritiek.

Grade komt uit een familie van mediafiguren en werkte, als eerste voorzitter van de BBC, ooit eerder voor de omroep. In 1986 was hij programmadirecteur van de BBC-televisie. Zijn grensverleggende programma's voor Channel 4, waar hij van 1988 tot 1997 directeur was, leverden hem van een conservatieve tabloid-krant de bijnaam ,,hoofd-pornografie'' op. Grade stapt op als voorzitter van de beroemde Britse Pinewood-filmstudio's en als voorzitter van Camelot, de geprivatiseerde loterij. Bij de BBC krijgt hij rond de 90.000 pond (135.000 euro) per jaar voor een vierdaagse werkweek.