Leer

Zeven leden van de Motor Sportclub Rotterdam (MSR) zijn naar de fotostudio gekomen. Lopend, met het openbaar vervoer of met de auto. Niemand is met de motor. Geen toeval: zes van de zeven motormannen blijken geen motorrijbewijs te hebben, laat staan een motorfiets. ,,Wij houden van leer en jeans en koketteren graag met motoren'', zegt Hakan, een 36-jarige ambtenaar uit Rotterdam die van tot tot teen in zwart leer is gehuld.

De Motor Sportclub Rotterdam dateert van december 1977. Ooit telde de vereniging vijftig leden, nu nog maar vijfentwintig. Begin jaren negentig decimeerde de eerste aids-golf de leerclub. Vergrijzing deed de rest, zegt Nico, een 57-jarige wao'er: ,,Bij sommige oudere leden kreeg het huis-boompje-beestjegevoel de overhand. Zij haakten af.''

De oud-voorzitter van het COC in Gouda leerde twintig jaar geleden via een `werkgroep perversiteiten' de geneugten kennen van leren kleding. Sindsdien draagt hij regelmatig een leren pet, een leren broek en hoge, zwarte laarzen van de Rijkspolitie. ,,Het zit niet alleen heerlijk, ik voel me ook erg gekleed.'' Terwijl hij vanonder zijn pet een grote sigaar tevoorschijn haalt, vertelt Nico over de strenge dresscodes die vroeger golden bij het clubhuis, de leer- en jeansbar Shaft. ,,Relnichten die niet echt van leer hielden wezen we toen gewoon af.''

Het extreme is inmiddels verdwenen. Op last van de GG&GD is clubhuis Shaft gesloten. En in het nieuwe onderkomen, bar de Cosmonaut, gaat het er rustiger aan toe. Nico: ,,Eigenlijk heeft onze club geen bestaansrecht meer. Onze dekmantel is allang achterhaald.''

Van een ruige leerclub is MSR veranderd in een gezelligheidsvereniging. Elke eerste vrijdag van de maand een clubavond. En soms een ontmoeting met een van de andere vijftig motor- en leerclubs in Europa. Neem de agenda van volgende maand. Op 2 mei houdt de Amsterdamse broedervereniging een toertocht. Twee weken later is er een `Get together weekend' in de Ardennen met de Belgische leerclub. Prachtige feesten, zegt oudgediende Wim. Voor zulke hoogtijdagen stapt de 44-jarige Brabander graag op zijn motorfiets. ,,Een paar jaar geleden dacht ik dat we out of time waren. Nu zie ik weer jongens van dertig in leer.''

Dit is de zevende aflevering uit een serie portretten van verenigingen.

    • Arjen Ribbens
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis