Konijnenvoer

Het kost de groenteman in dit land heel wat moeite mediterrane bladgroenten aan de man te brengen. De terughoudendheid van ons Nederlanders voor onbekende groenten is jammer genoeg groot.

Zo zijn heerlijke Italiaanse bladgroenten als broccoletti, cime di rape of catalogna nog steeds nauwelijks verkrijgbaar bij de betere groentewinkels; om over doorsnee groentewinkels, dagmarkten en de groenteafdeling van supermarkten maar helemaal te zwijgen. Uitzondering zijn natuurvoedingswinkels en groentekramen op boerenmarkten die nog wel snijbiet en ribsnijbiet van de koude grond verkopen in ons zomerseizoen. Anders is het gesteld met Turkse winkels die toch merendeels een cliëntèle hebben die mediterraan kookt en waar voornoemde groenten verkrijgbaar zijn zodra ze in Zuid-Italië worden geoogst. Gelukkig is er een importeur die gelooft in andere smaken en zijn nek daarvoor uitsteekt (020-6063000 voor verkoopadressen). Voor broccoletti en cime di rape gaf ik al eerder recepten, vandaag maar eens een snel en simpel recept voor catalogna met een Nederlandse draai eraan. Catalogna heeft een lichtbittere smaak en ziet eruit als een uit de kluiten gewassen bos paardebloemenblad, zodat iemand eens in een winkel uitriep: `Wat kost dit konijnenvoer.' Bereiding: Spoel de struik catalogna even af onder de koude kraan, leg hem op een snijplank en snijd de wortelaanzet weg. Snijd de struik vervolgens dwars op de draad in korte stukjes. Kook eerst de stelen 3 minuten in ruim kokend en gezouten water, voeg het blad toe en laat dat 1 1/2 minuut meekoken. Giet de groente af en druk het vocht eruit. Snijd intussen de plakken spek in smalle repen en vervolgens in korte stukjes. Verhit de olie in een ruime hapjespan (of gebruik een wok) op vrij laag vuur en bak hierin al roerend de sjalot tot hij zacht en geurig wordt. Voeg het Zeeuwse spek toe, roer even goed om tot het is doorgewarmd en schep de catalogna erdoor. Proef of het geheel voldoende gezouten is en maal er wat peper over. Klaar. Bij gebrek aan catalogna kan desnoods een struik andijvie worden losgelaten op dit recept.