Kling met verrassing

In het republikeinse Holland werd het in de zeventiende eeuw steeds minder gebruikelijk om op straat een wapen te dragen. Maar de wapensmederij bloeide. `Na 1650 ontstond hier zelfs een duidelijk eigen stijl voor sierwapens', vertelt Jan Piet Puype, van het Legermuseum in Delft. ,,Die waren evengoed dodelijk hoor.' Sinds deze week zijn in Delft ruim 100 Hollandse vuurwapens uit de 17de en 18de eeuw te zien (www.legermuseum.nl). De Nederlandse wapensmederij onderscheidde zich van de dominante Franse door grotere strengheid in ontwerp en meer afgewogen materiaalkeuze. Hieronder afgebeeld is een in die tijd populair combinatiewapen: een `houwer' (sabel) met ingebouwd vuurwapen, uit 1665. Uit de zware kling blijkt dat het wapen niet bedoeld is voor de jacht maar voor persoonlijk gevechten (niet voor duels, die werden met de degen uitgevochten). Het subtiel weggewerkte vuurwapen, dat langs de kling schoot, kon in geval van nood nog voor een welkome verrassing zorgen (maar was eerloos bij een duel). Puype: `Wie op reis ging, nam waarschijnlijk graag zo'n ding mee.'