Hondsbrutaal

Nog voor de debuut-cd van de Haarlemse groep The Sheer het doosje verlaten heeft, is er al alle reden tot gezond wantrouwen. De hoes is alvast foei- en foeilelijk. De titel, The Keyword Is Excitement!, druist tot en met het uitroepteken in tegen de aloude, vaderlandse waarden van bescheidenheid en doe-maar-gewoon-etc. Interessanter nog zijn het stickertje dat het optreden van de groep op het Pinkpop-festival aankondigt en het inlegvelletje, dat een actie met radiostation 3FM aankondigt.

Hoe het komt dat een band al voor verschijning van het debuut op het ooit zo prestigieuze Pinkpop is geboekt, blijkt uit nadere beschouwing van de rug van het doosje: daar leren we dat deze plaat een co-productie is van de multinationale platenmaatschappij Universal en concertorganisator Mojo. Terwijl Nederlandse bands er bij sommige andere platenmaatschappijen in rotten van tien uitvliegen, zijn kosten noch moeite gespaard om van The Keyword Is Excitement! een succes te maken: opnemen met een Amerikaanse producer, in Zweden, en mixen in Parijs.

Hoe dat oerlelijke hoesje in dit marketingplan past is een vraag die sterk aan relevantie verliest bij beluistering van de plaat. Dat zanger, gitarist en voornaamste liedjesschrijver Bart `Stash' van Putten zich heeft laten inspireren door de Britse pop van de jaren zestig en de Britpop uit de jaren negentig (die ook al uitputtend uit die bron putte) is op papier niet zo'n aanbeveling, vandaag de dag, maar die invalshoek is uitgewerkt in een reeks fris, fruitig en vrolijk klinkende nummers. De gitaren krijgen daarbij welkom tegenwicht van de reeks nogal antieke keyboards (Moog, mellotron, Rhodes, Hammond) van Jasper Geluk, die zodoende voor een prettig retro-kleurtje zorgt. In het omzien naar de jaren zestig steekt Van Putten soms Oasis naar de kroon, maar ook latere tijdsgewrichten kunnen het voor de kiezen krijgen: `My Window' klinkt als een pastiche op de `blue eyed soul' van Hall & Oates en dus als een flard uit de jaren zeventig. Waarom zulke begin-twintigers zo naar vervlogen tijdperken hunkeren is natuurlijk de vraag, maar The Sheer redt zich ermee. Er zit een meeslepend trekje in deze muziek, iets dat je met net zoveel recht gelikt als pakkend kunt noemen. Hondsbrutaal stampt de band de overbekende, platgetreden paden nog eens aan, met een grandeur en een lef die ook een betere zaak (ofwel: een origineler muzikaal uitgangspunt) waardig zou zijn. Van die titel is in ieder geval geen woord gelogen.

The Keyword is Excitement!

(Universal/Mojo) ****

Gerectificeerd

AANVULLING: FOTO'S THE SHEER

De foto's van de bandleden van The Sheer, bij de recensie in Leven &cetera van vorige week, waren afkomstig van de website van The Sheer, www.thesheer.com en gemaakt door Jesse van der Putte.