Henstra zet IJmuiden op de kaart bij Corus

Hoogovens krijgt weer een eigen man in de top van de concernleiding van Corus. Maar hoe spontaan de stap van de Franse topman Philippe Varin is geweest om de ,,excellente manager'' Rauke Henstra te benoemen, is onduidelijk.

Philippe Varin, bestuursvoorzitter van staal- en aluminiumconcern Corus, vouwt op de 23ste etage van het Okura-hotel in Amsterdam devoot de handen. Hij noemt het samenvallen van de benoeming van Hoogovens-directeur Rauke Henstra als lid van de hoogste leiding van Corus met het bezoek aan Nederland van zijn meest kritische en lastige aandeelhouder, de Russische staalbaron Alisher Asmanov, ,,een toevallige omstandigheid''. Varin is op de hoogte dat de Rus, die inmiddels 12 procent van Corus in handen heeft, de fusie tussen Hoogovens en British Steel ,,een absurd plan'' heeft genoemd. Wil er volgens Asmanov nog iets terecht komen van de fusie, waarbij alle Hoogovens-winsten van de afgelopen jaren zijn opgeslokt door de mega-verliezen van British Steel, dan moeten de Nederlanders meer invloed krijgen in de board van het concern, waaruit de laatste Nederlandse manager recent is vertrokken.

Maar de halverwege vorig jaar aangetreden Varin ontkent iedere relatie tussen de benoeming van Henstra en de kritiek op de Britse dominantie in het Corus-bestuur. Want die is onder Varin al sterk teruggebracht. De dagelijkse leiding van Corus is na de benoeming van Henstra in handen van een Duitser, een Nederlander, een Fransman, een Belg, een Welshman, een Schot en twee Britten. Varin zegt geen druk te voelen van Oesmanov. ,,We spreken met Gallagher, het investeringsvehikel van Oesmanov. Op dezelfde manier waarop we contact hebben met onze andere aandeelhouders'', aldus Varin. FNV Bondgenoten-bestuurder Jos Duynhoven noemt de timing van Corus om Henstra juist nu te benoemen ronduit opvallend. ,,Ze zijn een beetje bang voor die Rus, lijkt het.''

Duynhoven heeft gisteren met zijn CNV-collega Van der Moolen in Nederland gesproken met Oesmanov, die tijdens dat gesprek volgens Duynhoven benadrukte niet uit te zijn op de macht bij Corus. ,,Oesmanov wil wel dat het bedrijf weer winst gaat maken en stelt Hoogovens wat dat betreft als voorbeeld voor het hele concern. Henstra had wat hem betreft in de raad van bestuur gemoeten en niet in het net daaronder vallende uitvoerende comité.'' Wat de Rus werkelijk wil is niemand duidelijk. Wellicht aast hij op de Corus-fabriek in Teesside die hij zou kunnen bevoorraden met grondstoffen en halffabrikaten uit zijn Russische staalbedrijven.

Varin haalt er de schouders over op. Voor hem telt alleen het `restoring-success' programma, waarmee Corus volgend jaar definitief uit de rode cijfers moet komen en waarbij op de vier belangrijkste business-units van Corus volgens Varin nu ,,excellente managers'' zijn gezet. De positie van Henstra moet daarbij niet worden onderschat meent hij.

Henstra zet met zijn benoeming op 58-jarige leeftijd de kroon op een glanzende loopbaan, waarbij hij een afdeling leidde met een omzet van 2,7 miljard euro en 9.500 mensen. Hij krijgt na IJmuiden nu ook de leiding in Groot-Brittannië van Corus Strip Portfolio (walserijproducten), in vakjargon de zogeheten `platte producten', zoals staal voor de verpakkingsindustrie, bouwproducten en gewalst staal voor de autoindustrie. Varin heeft na overleg de afgelopen dagen met 200 managers van Corus in IJmuiden ,,een nieuw elan geproefd''.

Volgens de ondernemingsraad van Corus is met de benoeming van Henstra een belangrijke stap gezet om de ,,verstoorde verhoudingen in het bestuur weer te normaliseren.'' Henstra kijkt het liefst naar de toekomst. ,,We zullen als één onderneming bij Corus door deze moeilijke tijd heen moeten'', smoorde hij drie jaar geleden al het gemor in IJmuiden over het fusiedrama. In feite denkt de loyale manager daar nog steeds zo over.

    • Marc Serné