Fouten bij herbouw De Zeven Provinciën

De Bataviawerf in Lelystad is de herbouw van De Zeven Provinciën voor een groot deel aan het overdoen. Na uitgebreid onderzoek bleek vorig jaar dat verkeerde afmetingen waren gebruikt. Zowel de voorsteven als het achterschip dienen daarom opnieuw te worden gemaakt. Dat heeft een woordvoerder van de werf meegedeeld.

De Bataviawerf weigert over een blunder te spreken, maar geeft wel toe verkeerde keuzes te hebben gemaakt. De bouwers luisterden bijvoorbeeld pas laat naar de groeiende kritiek van deskundigen dat de maten historisch gezien fout waren. ,,Dat valt ons wellicht te verwijten, maar wij dachten echt dat we goed bezig waren'', aldus de zegsman.

De bouw van De Zeven Provinciën begon in 1995 volgens hem als experiment van ex-bouwmeester Willem Vos. De inmiddels teruggetreden oprichter van de Bataviawerf wilde toen graag proberen het voormalige 17de-eeuwse oorlogsschip van admiraal Michiel Adriaenszoon De Ruyter ,,op het oog'' na te bouwen. Hij had wel een bouwbestek, maar ging aan de slag zonder gedetailleerde bouwtekeningen. De woordvoerder bekent dat daarbij een behoorlijke vergissing is gemaakt. Als de bouwers op dezelfde weg waren doorgegaan, zou het bovendek zelfs te klein zijn uitgevallen om de volledige opbouw te kunnen herbergen.

De Bataviawerf is nu hard aan het werk om de voorsteven te veranderen. Dit najaar volgt het achterschip. De herbouw is vorig jaar oktober hervat, nadat het werk aan De Zeven Provinciën uit geldgebrek ruim twee en een half jaar had stilgelegen.