Fietsrondje Nederland

Na Frankrijk heeft nu ook Nederland een ronde voor fietsers. Voor tochtjesfietsers wel te verstaan, leest Ellen de Bruin.

Rond Nederland fietsen, langs de grenzen, in elf tochten: de Ronde van Nederland. Daarover is nu een boekje verschenen, met kaartjes en boordevol sfeerfoto's.

Het idee voor de Ronde ontstond op de redactie van het ANWB-buitenblad Op Pad. Medewerker Paul Vreuls schreef de verslagen van de fietstochten, die nu gebundeld zijn. Aangevuld met allerlei nuttige adressen, tips, een lijst met aanvullende literatuur en lieflijke kaartjes waarop onder meer bloemetjes, vogels en kevers zijn ingetekend. Dat Vreuls over een `voorturend vonkende pen' beschikt, zoals de Op Pad-hoofdredacteur in de inleiding beweert, dat valt te bezien. Vreuls blijkt een menslievende positivo (`Slaap niet in hotels want die zijn in het algemeen onpersoonlijk. Nee, zoek de mensen thuis op en dan komt het contact vanzelf tot stand') die onderweg graag een kerk bezoekt, `of een synagoge dan wel een moskee – leven en laten leven, laat dat duidelijk zijn'. Als er al van enige agressie van Vreuls' kant sprake is, dan is die meestal oostwaarts gericht. Hij verwijt de Duitsers onder meer dat ze `grote, horizonvervuilende windmolens min of meer tegen de grens hebben gezet' en dat een van hen hem afzet in een slecht hotel in Den Helder. `Arschloch, oefen ik, maar bij het afscheid is het toch weer een laf Auf Wiedersehen.'

Met een blije hopman door Nederland fietsen, heerlijk. En belezen is de hopman ook nog. Regelmatig doorspekt Vreuls zijn tekst met uitspraken van grote denkers en met gedichten van bijvoorbeeld Vroman of Kopland – door wie hij zich zelf vervolgens weer laat inspireren: `deze jongen kan alles hebben, regen, sneeuw, donder en bliksem, maar geen mist'.

Maar het leukste zijn toch de feitjes die bij alle prachtige natuurfoto's in het boekje staan. `Weliswaar is de steenuil niet groter dan een merel maar hij zit vol energie en kan 's nachts flink tekeergaan.' En bij een foto van een groen blaadje met vreemde rode vlekken: `Van de veldzuring, hier met een moeilijk te identificeren schimmel, is een heerlijke soep te trekken'. Dat zijn fijne weetjes, alleen jammer dat het recept ontbreekt – net als dat voor voor `paptaart', `die typische lekkernij uit Zeeuwsch-Vlaanderen' die in de inleiding wordt aangekondigd, maar helaas niet meer voorbijkomt. Gelukkig zijn recepten voor paptaart en zuringsoep via Google eenvoudig op internet te vinden.

De Ronde van Nederland. Langs de grens met Paul Vreuls, 2004 km fietsavontuur in elf etappes, V&W Media Producties, 132 pagina's, 17,95 euro

    • Ellen de Bruin