Falluja verwerpt verminken

Islamitische geestelijken en civiele leiders in de Iraakse stad Falluja hebben gisteren het rondslepen met en verminken van de lijken van vier gedode Amerikanen veroordeeld zonder echter de oorspronkelijke aanslag te kritiseren.

De sunnitische stad 60 kilometer ten westen van Bagdad was intussen in gespannen afwachting van de aangekondigde Amerikaanse militaire tegenactie voor het incident van woensdag. De Amerikaanse legerwoordvoerder in Irak, generaal Mark Kimmitt, heeft ,,op een tijdstip van onze keuze'' een ,,precieze en verpletterende'' actie beloofd om de controle over de stad te herstellen en haar te pacificeren. De Amerikaanse troepen hebben zich wegens de vijandigheid van de burgers al enige tijd geleden uit Falluja teruggetrokken, en de zorg voor de veiligheid aan de Iraakse politie toevertrouwd.

De door Amerika benoemde Iraakse regeringsraad in Bagdad veroordeelde gisteren de ,,koelbloedige moordpartij en de verminking van burgers''. De gemeenteraad en geestelijken van Falluja beperkten zich echter tot kritiek op de verminking van de lijken die, aldus bijvoorbeeld de imam van de Rassul-moskee, ,,is verboden door de islam, de profeet en God''.

De afgelopen 24 uur zijn weer twee Amerikaanse militairen gedood bij aanslagen in Irak. Een van hen vond de dood bij een bomaanslag in Bagdad; de tweede bij ,,een vijandelijke actie'' in de provincie Al-Anbar ten westen van de hoofdstad, waar ook Falluja ligt.