Ellis Hooks:

Aan jonge soulzangeressen is tegenwoordig geen gebrek meer. Zangers, dat is een andere zaak. De laatste jaren wordt de fakkel gedragen door Solomon Burke, en dat is niet meer de jonge god die hij ooit was. Gelukkig is daar Ellis Hooks. Die maakt sinds 2002 elk jaar een plaat en ze worden steeds beter. The Hand Of God, die in Amerika wordt uitgebracht onder de naam Uncomplicated, bevestigt Hooks' naam als opvolger van Otis Redding en James Brown. Daarbij is hij epigoon noch ouderwets: de begeleiding is heavier dan die van weleer en heeft ergens een ondefinieerbaar element dat aan een strakke dancebeat herinnert, maar zonder ooit synthetisch te worden. Integendeel: al in het openingsnummer `Gonna take some time' waart de countrysoul van Dan Penn rond. Zijn stem kan Hooks van het ene op het andere nummer onherkenbaar anders laten klinken. In `Let love do it' is hij de jonge Little Richard; `Ready this time' komt uit de school van James Brown. Maar vooral lijkt Ellis Hooks op zichzelf. Hij is een ware soulzanger: iemand die onweerstaanbare dansmuziek maakt en daarbij `oooh baby, baby' kan huilkrijsen met de overtuiging van een profeet.

The Hand Of God

(Zane Records

ZNCD 1021) *****