De inschrijving

In de rubriek `Uit de school geklapt' wordt de blik gericht op kleine, maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: de inschrijving van aanstaande brugklassers.

``Hier heb je een nummertje. Neem maar plaats in de aula en wacht tot je nummer omgeroepen wordt. Daar staat koffie, thee en frisdrank klaar.'' Dit laten Shanta Obispo en haar moeder zich geen twee keer zeggen. Ze zijn naar naar het 2College-Noord in Tilburg gekomen om zich aan te melden voor de brugklas.

Met Niek de Cock, coördinator onderbouwklassen, nemen moeder en dochter het thuis reeds ingevulde aanmeldingsformulier door. Met een handige beginopmerking (``zo, wat een mooi handschrift, daarop zouden ze bij onze administratie jaloers zijn'') weet De Cock het ijs te breken. Gaandeweg komt hij heel wat te weten over de leerling die hij na de zomervakantie onder zijn hoede zal krijgen. ``Omdat zowel de ouders als het kind bij de aanmelding heel open en mededeelzaam zijn, krijgen we op een dag als vandaag veel te horen, waar we vaak later nog veel plezier van hebben.'' zegt De Cock, ,,Ik ben altijd gespitst op de communicatie tussen de ouders en hun zoon of dochter. De eerste indrukken bedriegen me zelden.''

Shanta wil weten of de boeken gekaft moeten worden. ``Daar heb je toch een moeder voor'', grapt De Cock. En of je tijdens de gymlessen het door de school voorgeschreven shirt aan moet trekken trekken. ``Jazeker, of je dat nu leuk vindt of niet'', luidt het antwoord. De Cocks voorlopige conclusie: een pittig meisje.

Het 2College-Noord heeft vantevoren bekend gemaakt dat kandidaatleerlingen met een CITO-score van 530 meestal worden toegelaten. Leerlingen met een score van 527, 528 of 529 zitten in de bespreekzone. Met een cito-score van 537 kan Shanta zich flierefluitend gaan voorbereiden op het slotakkoord van haar basisschooltijd, de musical.

Dat kan niet gezegd worden van de al bijna veertien jaar oude Chayenne Vrutaal, die samen met haar ouders en twee jongere broertjes naar de beoogde nieuwe school is gekomen. Chayenne is zichtbaar nog niet aan de nieuwe omgeving gewend. Met een score van 528 is duidelijk dat voor haar de spannende tijd die aan de bekendmaking van de uitslag van de CITO-toets vooraf is gegaan met anderhalve maand verlengd zal worden.

Studiehuisassistente Eveline van Dueren den Hollander neemt Chayenne mee naar een klaslokaal voor het invullen van een lange vragenlijst. Beide partijen beseffen dat het onderzoek geen formaliteit zal zijn. Zal ze worden aangenomen? Van Dueren den Hollander geeft een formeel antwoord: ``U krijgt van mij een bewijs van inschrijving mee. Daarop staat ook de hele procedure beschreven en na het toelatingsonderzoek krijgt U op vrijdag 28 mei van ons schriftelijk bericht of U bent toegelaten. Over de uitkomst daarvan kan ik nu nog niets zeggen.''

    • Cor van der Heijden