China boos over wapens voor Taiwan

China heeft verontwaardigd gereageerd op de Amerikaanse mededeling, eerder deze week, dat de Verenigde Staten van plan zijn om geavanceerde radartechnologie aan de eilandstaat Taiwan te leveren.

Met de aanschaf van moderne radars wil Taiwan in defensief opzicht beter in staat zijn zich te verdedigen jegens mogelijke (raket)aanvallen vanuit China.

,,Vooral nu de situatie rondom de Straat van Taiwan zo gecompliceerd en gevoelig ligt, vragen we de VS trouw aan hun woord te zijn, en zich te houden aan hun beloften en om geen verkeerd signaal af te geven aan (hen die naar) de onafhankelijkheid van Taiwan (streven)'', zo verklaarde woordvoerster Kong Quan van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen donderdag.

Het de facto onafhankelijke Taiwan wordt door Peking beschouwd als een afvallige provincie die vroeg of laat, en desnoods met geweld, weer onder Chinees gezag gesteld moet worden. Op het eiland vonden op twee weken geleden presidentsverkiezingen plaats, die met minimaal verschil werden gewonnen door door de zittende president, Chen Shui-bian van de Democratische Progressieve Partij ( DPP). De oppositie, onder leiding van de nationalistische presidentskandidaat Lien Chan van de Kwomintang (KMT), erkende de uitslag evenwel niet, en sindsdien zijn de spanningen hoog opgelopen.

Sinds gisteren ligt de zaak bij het Hooggerechtshof. Dat buigt zich over de vraag of er hertelling en eventueel nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden. De oppositie heeft al gezegd demonstraties te blijven houden totdat het Hof met een bevredigend oordeel komt.

China verdenkt president Chen ervan dat hij Taiwan tijdens zijn tweede ambtsperiode onafhankelijk wil verklaren, nadat hij eerst een grondwetswijziging die dat mogelijk maakt per referendum heeft doorgevoerd. Dat heeft Chen eerder deze week ontkend. ,,De nieuwe grondwet houdt geen verband met de vraag rond hereniging of onafhankelijkheid, en de status quo verandert er ook niet door'', zei Chen tegen de BBC.

Volgens het Pentagon verstoort de verkoop van de radarsystemen de militaire balans in de regio niet. Het zou gaan om een louter defensief systeem, dat Taiwan in staat stelt zich te verdedigen tegen een raketaanval.De VS erkennen de regering in Peking en niet die in Taipei, maar tegelijkertijd heeft Washington zich in 1979 middels de zogeheten Taiwan Relations Act verplicht om Taiwan van `defensieve wapens' te voorzien. China heeft bijna vijfhonderd raketten op Taiwan gericht, en Peking verhoogt jaarlijks zijn militair budget met percentages die de economische groeicijfers nog overtreffen.

Het Amerikaanse defensieblad Jane's Defense Missiles and Rockets meldde eerder deze week dat Taiwan voorlopige plannen heeft om 150 raketten voor de korte en middellange afstand te ontwikkelen. Daarmee zou het China kunnen bereiken. Taiwan heeft het bestaan van de plannen nog niet bevestigd.