Bush de dupe van hoge olieprijs

Wat is de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) van plan? Haar besluit om de productie te beperken, ondanks de stijgende olieprijs, lijkt vreemd. Zeker nu de prijs aanmerkelijk hoger is dan de nagestreefde bandbreedte van 22 tot 28 dollar per vat. Maar het oliekartel heeft zo zijn redenen. Het wil voorkomen dat de prijs weer daalt als gevolg van het inzakken van de vraag, nu de winter in de olieslurpende landen van het noordelijk halfrond is afgelopen. En de Amerikaanse voorraden ruwe olie, die de afgelopen maanden zeer krap zijn geweest, zijn de laatste twee weken in rap tempo aangegroeid.

Belangrijker nog is dat de OPEC wil voorkomen dat de olieprijs duikelt als speculanten, die de grootste termijnposities uit de geschiedenis hebben opgebouwd, denken dat de prijzen gaan dalen. Nu de prijs zo hoog is, ligt het voor de hand dat het oliekartel niet doet wat het zegt. Dat is althans wat de markt lijkt te denken, want de prijs van ruwe olie is na de bekendmaking gedaald. Zelfs Koeweit heeft toegegeven dat het kartel de beperkingen langzaam ten uitvoer zal leggen. Dat komt doordat lidstaten veel geld verdienen door meer olie te verkopen dan is toegestaan.

De grootste verliezer is de VS, omdat de hoge olieprijs een rem kan zijn op het economisch herstel. Uitgedrukt in euro's of yen is de stijging van de olieprijs niet zo zorgwekkend. Maar de halsstarrige opstelling van de OPEC toont aan hoe weinig invloed de VS heeft op het kartel. Dat kon wel eens slecht nieuws zijn voor president Bush, die herkozen hoopt te worden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Fiona Maharg-Bravo